Regija
0

Blic: Mirjani Marković i Marku Miloševiću odobren azil u Rusiji

FENA
Udovica Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, i njihov sin Marko Milošević, za kojima su na snazi potjernice koje je raspisao MUP Srbije, dobili su azil u Rusiji, tvrdi beogradski dnevnik "Blic" od četvrtka. Azil im je, kako saznaje list, odobren uoči novogodišnjih praznika prošle godine.

Mirjana Marković je napustila Srbiju u februaru 2003. godine, neposredno prije ubistva premijera Zorana Đinđića, a za njom je na snazi potjernica zbog neodazivanja sudu zbog postupka u kojem ju se tereti za zloupotrebu pri nezakonitoj dodjeli stana iz fonda srbijanske vlade dadilji njenog unuka.

Njeno se ime spominjalo i u postupku za ubistvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića u ljeto 2000. godine, ali se nije našla u optužnici, već je tek sredinom 2007. godine osumnjičena, zajedno sa sinom Markom i ostalima, za krijumčarenje cigareta 90-ih godina prošlog stoljeća, čime je državni proračun oštećen za više desetaka miliona eura.

Mirjana Marković piše redovitu kolumnu subotom u radikalskom dnevnom listu "Pravda", a u međuvremenu je dala i nekoliko intervjua srbijanskim novinama, u kojima nije skrivala to da danas živi u Rusiji.

Marko Milošević je Srbiju napustio 7. okotbra 2000. godine, dva dana nakon što je njegov otac uličnim prosvjedima bio prisiljen priznati rezultate izbora i odstupiti s mjesta predsjednika SR Jugoslavije. Mlađi Milošević nakon toga se nije vraćao u Srbiju, gdje se protiv njega i danas vodi postupak zbog prebijanja trojice članova "Otpora" u svibnju 2000. godine u Požarevcu, ali je Interpolova tjeralica za njim raspisana tek u junu prošle godine, kad je doveden u vezu sa švercom cigareta.

Unatoč azilu kojega su Mirjana Marković i Marko Milošević dobili u Rusiji, za njima je i dalje na snazi međunarodna tjeralica koja važi u svim ostalim zemljama, te im - ako se pojave na teritoriju bilo koje druge zemlje - i dalje prijeti uhićenje i izručenje Srbiji.