{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bledski dogovor se u Hrvatskoj tumači pogrešno

F
FENA
21.1.2009. u 08:51
0
1
Bledski dogovor se u Hrvatskoj tumači pogrešno
0
Bledski dogovor se u Hrvatskoj tumači pogrešno
Bivši slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da se u Hrvatskoj pogrešno navodi kako se on s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom dogovorio da se granični prijepor među državama prepusti UN-ovu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) sa sjedištem u Haagu, dodavši da je to "samo jedna od mogućnosti".
"Čuo sam nekoliko izjava predsjednika hrvatske Vlade kojima se sugerira kako smo se dogovorili da ćemo neriješeno granično pitanje prepustiti ICJ-u. Takva dogovora nije bilo i nikad nije predstavljen", rekao je Janša, kako je prenijela Slovenska agencija STA.

ICJ je spomenut kao mogućnost, ali samo ako se tako dogovori tada osnovano međudržavno povjerenstvo za pripremu arbitraže, rekao je Janša, osvrnuvši se na dogovor postignut krajem avgusta 2007. na Bledu. Tada su dvojica premijera nakon sastanka izjavila da će granično pitanje biti prepušteno "trećoj strani", možda i ICJ-u, te da će arbitražu pripremiti međudržavna povjerenstva, što su tada s malim rezervama poduprle i sve političke stranke u Sloveniji.

Nova slovenska Vlada, sastavljena nakon lanjskih parlamentarnih izbora, koju vodi premijer Borut Pahor, zadnjih je mjeseci u više navrata istaknula kako očekuje da će međudržavno povjerenstvo uskoro predstaviti mogućnosti rješenja graničnog pitanja. Također je isticala da je potreban "nov početak" pošto je Slovenija zbog granice blokirala hrvatske pristupne pregovore, te da su poželjni bilateralni razgovori, pri čemu je otvorena i mogućnost povratka na tzv. parafirani sporazum Drnovšek - Račan iz 2001. koji se Bledskim dogovorom Janša – Sanader činio prevladanim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: