Hrvatska
0

Bjegunac iz zatvora u BiH pokušao ugušiti suprugu plinom

Klix.ba
Foto: Marin Gospić/Zadarski list
Foto: Marin Gospić/Zadarski list
Ibro Topić pokušao je ubiti suprugu trovanjem plinom u porodičnoj kući u Sv. Filipu i Jakovu u Hrvatskoj. Navodno, Topić je okorjeli kriminalac koji je pobjegao iz zatvora u BiH i za kojim je Interpol raspisao potjernicu.

Zadarska policija uhapsila je 54-godišnjeg Topića nakon što je utvrđeno da je u podrumu porodične kuće, u kojoj živi odvojeno od suprue, spojio plinsku bocu na cijev centralnoga grijanja te plin pustio u prizemlje u kojemu su bili njegova 50-godišnja supruga Radojka Topić i njen prijatelj, objavio je Dnevnik.hr.

Radojka godinama živi u lošim odnosima s bivšim suprugom u kući, a njihova adresa dobro je poznata zadarskoj policiji zbog brojnih prijava vezanih uz porodično nasilje.

Još prije pet godina Radojka se medijima obratila s pričom kako ona i dvoje djece, tada maloljetna kći i punoljetni sin, žive u strahu od njenog bivšeg supruga, te kako policija ništa ne poduzima.

"Sve je to tako i dan danas. Ništa se nije promijenilo i valjda on neće stati dok me ne ubije. U nedjelju mi je valjda dragi Bog bio na pomoći kad sam se probudila prije nego je plin odradio svoje", ispričala je Radojka za Zadarski list.

Ona je u prošle subote navečer zaspala na kauču u dnevnom boravku te ju je pred zoru probudilo neko šištanje.

"Peklo me u grlu pa sam se nakašljala i pomislila Bože, što je ovo i posumnjala na sprejeve u kupaonici. Sve sam ih povadila van, ali nije prestajalo kad sam shvatila da to šišti iz cijevi za radijator. U hodniku i sobi moje kćeri još radijatori nisu bili postavljeni, a on je to znao", opisala je nesretna žena.

Radojka je tad prepoznala miris plina te se zaštitila mokrim peškirom preko usta. Odmah je otvorila prozor kako bi ušao svjež zrak, nazvala sina u Biograd te na njegov nagovor i policiju.

'Policajci su našli plinsku bocu i cijev kojom je spojio plin na sistem centralnog grijanja, sve su fotografisali i zapisali, ali ne uzdam se puno u institucije jer me godinama on trovao pa sam skoro ja proglašena ludom', kazala je Radojka.