Regija
0

Bivši "Škorpion" ostaje u pritvoru

SRNA
Milorad Momić (50), koji je osumnjičen za ratni zločin na području Srebrenice 1995. godine, ostaje u pritvoru u Hrvatskoj gdje je uhapšen 25. augusta, odlučio je Županijski sud u Osijeku.

Momić se od hapšenja i nalazi u pritvoru u Osijeku, a Vijeće za ratne zločine Županijskog suda odbilo je njegovu žalbu na jednomjesečni istražni zatvor, koji mu je određen, i na nastavak provođenja istrage.

Istraga osječkog tužilaštva protiv Momića počela je 2012. godine, a njegova žalba na nastavak istrage odbijena je jer istražni sudija smatra da svi elementi upućuju na opravdanost donošenja takvog rješenja.

Momiću je na teret stavljeno da je kao pripadnik jedinice "Škorpioni" učestvovao u ratnom zločinu nad šest Bošnjaka sa područja Srebrenice 1995. godine. Pritvor mu je produžen i zbog sumnje da bi mogao pobjeći.

Momić je već bio optužen pred Županijskim sudom u Vukovaru zbog ratnog zločina počinjenog u Berku kod Vukovara 1991. godine.

Zbog toga se našao i na međunarodnoj potjernici koju je uz Hrvatsku raspisala i Srbija. Uhapšen je početkom 2011. u francuskim Alpama, a krajem marta iste godine uzručen je Hrvatskoj.

Krajem prošle godine proglašen je krivim i nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i odredio novo suđenje. Ponovo je uhapšen 25. augusta.