Pripremao napad
4

Bivši operativac CIA-e uhapšen po potjernici vlasti Crne Gore

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bivši operativac američke Centralne obavještajne agencije Jospeh Assad uhapšen je prije tri dana u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po potjernici crnogorskih vlasti.

Crna Gora ga traži zbog sumnje da je bio dio logističke mreže za pripremu napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine, saznaje podgorički list Pobjeda iz više diplomatskih izvora.

Radio-televizija Crne Gore prenosi navode da je SAD, nakon saznanja o Assadovom hapšenju, putem sopstvenih diplomatskih veza, zatražio da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Navodi se da takvu proceduru SAD prakticira kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a ocjenjuje se da je, pošto je riječ o bivšem operativcu CIA-e, sasvim izvjesno da će se administracija u Washingtonu potruditi da ne dođe do izručenja.

Podsjeća se da je Assada crnogorsko Specijalno tužilaštvo svojevremeno predložilo za svjedoka na suđenju za pokušaj terorizma, želeći da on objasni kako ga je i zbog čega angažirao Izraelac Aron Shaviv za operaciju u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

Navodi se da je bivši operativac CIA-e izbjegao svjedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD-a, koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za provođenje istrage protiv Assada.