|

Bivši mariborski gradonačelnik plagijatom do diplome

Bivši mariborski gradonačelnik plagijatom do diplome
0
F
FENA
14.12.2012. u 12:22
3
komentara
0

dijeljenja
Bivši mariborski gradonačelnik plagijatom do diplome Foto: Arhiv/AFP
Sada već bivši mariborski gradonačelnik Franc Kangler, koji je ostavku dao pod pritiskom nedavnih javnih protesta, plagirao je diplomu kojom je prije četiri godine stekao naziv diplomiranog ekonomiste, tvrdi u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".
Kompjuterska analiza njegova diplomskog rada "Kompetencije gradonačelnika u donošenju općinskog budžeta", kojim je diplomirao na jednoj privatnoj visokoškolskoj ustanovi, pokazala je da je više od 70 posto teksta prepisao iz stručnog časopisa za pitanja lokalne samouprave "Lex localis", iz objavljenih priloga dvojice pravnih stručnjaka za to područje koji se spominju u diplomi kao izvori, ali se u diplomi ne citiraju, navodi list.

List kao sumnjivo navodi i to da je Kangler u svoj kabinet gradonačelnika bez konkursa zaposlio kćerku profesorice na Ekonomskom fakultetu u Mariboru kod koje je sada prijavio magistarski rad.

Riječ je o jednom u seriji medijskih otkrića o Kangleru, koji je u Sloveniji zbog javnih protesta protiv političke elite, započetih upravo u Mariboru, postao jednom vrstom simbola za sve političare osumnjičene za korupciju i klijentelizam.

Četrdesetsedmogodišnji Kangler tri puta je bio biran u slovenski parlament, a dva puta za gradonačelnika Maribora. Zbog korupcijskih skandala koji mu se pripisuju iz članstva ga je nedavno izbacila Slovenska pučka stranka (SLS) čiji je bio dugogodišnji ugledan član, a ostavku pod pritiskom protesta dao je tek nakon što ga je na to pozvao premijer Janez Janša.

Kangler je ranije bio policajac i učestvovao u borbama s JNA 1991. prilikom slovenskog osamostaljivanja. U parlament je prvi put ušao 1992. godine na listi Slovenske pučke stranke (SLS). Prilikom nedavnih nasilnih protesta u Mariboru rekao je da mladi izgrednici koje potiče ljevica traže njegovu ostavku, a nisu bili ni rođeni kad se on borio za samostalnu Sloveniju.

Više članova slovenskog parlamenta iz različitih stranaka ove je godine bilo medijski prozvano zbog diploma i drugih svjedočanstava o obrazovanju za koje se sumnja da nisu vjerodostojne, a jedan je i sudskom presudom uvjetno osuđen zbog pokušaja prijevare prilikom polaganja ispita iz njemačkog jezika kada se na ispit umjesto njega pojavila druga osoba.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...