U Beogradu
34

Bivši haški optuženik Momčilo Perišić zbog špijunaže osuđen na tri godine zatvora

V. K.
Protiv Perišića vođen proces od 2004. godine (Foto:Screenshot)
Protiv Perišića vođen proces od 2004. godine (Foto:Screenshot)
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i haški optuženik Momčilo Perišić osuđen je danas pred Višim sudom u Beogradu prvostepenom presudom na tri godine zatvora zbog špijunaže i odavanja vojnih tajni.

Pored Perišića, za špijunažu su osuđeni i nekadašnji pripadnici VJ Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković, kojima se na teret stavlja da su povjerljive dokumente dostavljali Perišiću, koji ih je, kako se tvrdi, predao američkom diplomati Davidu Neighboru.

Vlajković i Sekulić su zbog učešća u odavanju vojnih tajni osuđeni na godinu, odnosno godinu i po zatvorske kazne.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno tužilaštvo u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na zastupnički imunitet. Perišić je u to vrijeme bio potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za sektor sigurnosti.

Slučaj protiv Perišića pokrenut je i pred Višim sudom u Beogradu još 2004. godine, međutim godinu poslije suđenje je prekinuto zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gdje mu se sudilo zbog optužbe za ratne zločine protiv čovječnosti u BiH i Hrvatskoj, gdje se izdvajaju zločini vojske RS-a u Sarajevu i Srebrenici, a na teret mu se stavljala i presuda kojom je bio okrivljen za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba.

Prvobitno je bio osuđen na 27 godina zatvora, ali je nakon žalbe 2013. u potpunosti oslobođen.

Nakon njegovog povratka u Srbiju, 2013. godine, Viši sud je nastavio suđenjem, a od 2016. godine suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog iznošenja podataka koji su bili označeni kao državna tajna.