Regija
0

Bivši direktor slovenskog lista Delo izvršio samoubistvo

FENA
Danilo Slivnik
Danilo Slivnik
Danilo Slivnik, nekadašnji glavni urednik, a jedno vrijeme i direktor vodećeg slovenskog lista Delo, u petak je izvršio samoubistvo, a slovenski mediji iznose sumnje da je to učinio zbog pritiska pod kojim je bio nekoliko zadnjih dana, nakon otkrića da je možda povezan s ilegalnim poslovima i pranjem novca bračnog para uhapšenog prošle sedmice u Austriji.

Policija je ne navodeći lične podatke potvrdila da je u jednoj stambenoj zgradi u četvrti Bežigrad u Ljubljani pronađen mrtav muškarac, da smrt nije posljedica kaznenog djela i da nastavlja s prikupljanjem informacija i utvrđivanjem okolnosti smrti. Pozivajući se na neslužbene izvore, mediji su javili da se Slivnik (62) ubio pištoljem, u svom stanu.

Istaknuti novinar osamdesetih je godina bio dopisnik Dela iz Moskve, a kasnije komentator i glavni urednik vodećeg slovenskog dnevnog lista. Jedno je vrijeme vodio i upravu firme, a kasnije bio i osnivač privatnog političkog sedmičnika Mag. Slivnik je 1992. izdao i knjigu "100 dana slovenskog osamostaljenja", a u medijima se često pojavljivao kao analitičar aktuelnih političkih događaja.

Slovenski mediji njegovo samoubistvo povezuju s pritiskom kojem je bio izložen zadnjih dana. Prošle je sedmice u Austriji uhapšen slovenski bračni par koji čeka moguće izručenje SAD-u zbog sumnji da su ostvarili ogromne profite ilegalnom prodajom anaboličkih steroida preko interneta. Uhapšena 33-godišnja Alenka Karner je Slivnikova nećakinja. Zato su se u Ljubljani zadnjih dana u javnosti iznosile sumnje da je i Slivnik bio poslovno povezan s bračnim parom Karner, što je inače zadnjih dana u više javnih nastupa negirao, ustvrdivši da nije znao čime se bave. Priznao je međutim da im je prije šest godina prodao novoizgrađenu vilu u Ljubljani jer se zadnjih godina bavio građevinskim investicijama.

Zadnjih su se dana u medijima međutim pojavile informacije da su on ili njegov sin možda povezani s firmama bračnog para Karner i njihove rodbine preko fiktivnih firmi osnovanih u poreznim oazama kojima se pokušavalo "oprati" novac zarađen na anabolicima, tim više što je Slivnik zadnjih godina u građevinske poslove investirao velike svote novca.