Ivan Čermak
0

"Bit ću generalima 'produžena ruka'"

FENA
Hrvatski general Ivan Čermak stigao je u petak u Zagreb, izjavivši da je još u šoku i da se ne može osjećati dobro zbog dvojice generala koji ostaju u pritvoru u Haagu, ali i najavio da će im pomagati i biti njihova produžena ruka.

"Ja ću im biti produžena ruka vani", kazao je Čermak, kojeg je Haaški sud u petak oslobodio po svim točkama optužnice, u izjavi za novinare na pisti zagrebačkog aerodroma.

Generala Čermaka, koji je oko 18.15 sati avionom hrvatske vlade doputovao iz Nizozemske, na zagrebačkom aerodromu dočekala je premijerka Jadranka Kosor.

Čermak je kazao da su sva trojica generala po izricanju presude bila u šoku, ali svjesni da se radi o velikoj nepravdi.

"Nisam znao gdje sam. Presuda koju je pročitao sudija Orie bila je ustvari završna riječ tužiteljstva od zločinačkog pothvata nadalje", ustvrdio je Čermak.

"Niko se u Hrvatskoj nakon ovakve presude ne može osjećati dobro", dodao je Čermak, ali i istaknuo da je ovo tek prvo poluvrijeme i da treba "staviti glave na kup", vidjeti šta se može još napraviti, gdje su učinjeni propusti u obrani.

Kazao je da su optužujuće presude bile veliko iznenađenje za sve, da to nisu očekivali, ali da su generali Ante Gotovina i Mladen Markač stoički podnijeli današnji dan u sudnici.

Čermak je podsjetio da nakon 12 godina "natezanja" s Haaškim sudom, 4 godine zatvora i 3,5 godine kućnog pritvora, za njega ova stvar još nije gotova te da i njega očekuje "drugo poluvrijeme".

General Čermak stigao je u Zagreb u pratnji svog odvjetničkog tima, Stephena Kaya i Gillian Higgins, te Pere Kovačevića.