{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Biskup grotesknim ocijenio imenovanje ulice po Titu

F
12.8.2009. u 19:57
0
8
Biskup grotesknim ocijenio imenovanje ulice po Titu
0
Biskup grotesknim ocijenio imenovanje ulice po Titu
Celjski biskup i koadjutor mariborskog nadbiskupa Anton Stres u srijedu je "grotesknim" nazvao nedavno imenovanje jedne ulice u Ljubljani po bivšem jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu, istaknuvši da on i jugoslavenski partijski vrh nose odgovornost za poratna masovna ubojstva, uključujući i ona otkrivena u napuštenom rudniku blizu sela Huda jama kod Celja.
"Zločini počinjeni u Hudoj jami, logoru Teharje, Kočevskom rogu i na drugim mjestima dogovoreni su u partijskom i državnom vrhu u Beogradu. Zato je davanje ulice Titu groteskno i izraz arogancije", izjavio je Stres u razgovoru za katolički Radio-Ognjište.

Kritizirajući odnos slovenskih političkih elita prema događajima iz prošlosti, Stres je rekao da je Tito bio "zločinac koji je masovno kršio ljudska prava, pa i prava svojih sumišljenika koje je slao na Goli otok".

U Sloveniji, kako je pojasnio, ne može doći do pomirbe i jedinstvenog gledanja na događaje iz prošlosti, sve dok se NOB-om i komunističkom revolucijom opravdavaju zločini i dok "sudionici revolucije i njihovi fizički, te ideološki i moralni nasljednici" nastoje retroaktivno "pozlatiti razdoblje koje ih je dovelo na vlast".

U Francuskoj je trebalo dvjesto godina da nacija počne na isti način gledati na događaje iz razdoblja Francuske revolucije, upozorio je Stres.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: