|

Biserko: Dačić je iznio ozbiljne prijetnje

Biserko: Dačić je iznio ozbiljne prijetnje
3
A
Anadolija
21.11.2012. u 14:29
41
komentara
3

dijeljenja
Biserko: Dačić je iznio ozbiljne prijetnje
Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je za agenciju Anadolija (AA) da premijer Srbije Ivica Dačić iznosi ozbiljne prijetnje.
Biserko je to kazala komentirajući Dačićevu današnju izjavu da razvoj situacije i događaji u regionu nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču vode u devedesete godine i konflikte.

"Nakon presude protiv Gotovine i Marčaka Beograd je upao u tu jednu vrstu reakcije. U situaciji kada su očekivali izjednačavanje svih strana na prostoru Balkana, desila se ovakva presuda. Sada na svaki način to nastoje negirati. To što je rekao Dačić jesu ozbiljne prijetnje. Posebno jer dolaze s vrha vlasti. Ali, ne postoje realni uslovi za konflikt. Ne zato što u regionu nema igrača za to, već zbog NATO-a. Ovo je naprosto način da se Srbija pozicionira nakon, kako tvrde, svih ovih udara međunarodne zajednice. No, Srbija nikada nije ušla u uzroke događaja na Balkanu, nije išla u analize i izvela određene zaključke", kazala je Biserko.

Komentirajući uključivanje Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u događaje oko Kosova, a na čemu je insistirao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Biserko je kazala da je to odraz srbijanskog neprihvaćanja zahtjeva Zapada da se odredi prema Kosovu.

Premijer Dačić, koji je, ujedno, i ministar policije Srbije, je u obraćanju novinarima nakon Antikorupcijskog foruma održanog u palati „Srbija“ u Beogradu, odgovrajući na novinarsko pitanje o postavljanju spomen-obilježja Oslobodilačkoj vojsci Kosova ispred opštinske uprave u Preševu, rekao da „ta tabla predstavlja provokaciju i bolje je da je sami uklone“, javio je dopisnik agencije Anadolija.

On je rekao da Vlada Srbije neće dozvoliti postavljanje spomen-obilježja ispred zgrade lokalne samouprave, kao i da je takvih obilježja u tom dijelu Srbije bilo i ranije.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...