{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bio bih sretan da su Mladić i Hadžić u Srbiji"

S
29.10.2009. u 17:51
0
30
"Bio bih sretan da su Mladić i Hadžić u Srbiji"
0
"Bio bih sretan da su Mladić i Hadžić u Srbiji"
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Ratko Mladić i Goran Hadžić nisu u Srbiji.
Govoreći o "punoj saradnji sa Haškim tribunalom", koja je prepreka na putu Srbije u EU, Tadić je ukazao da je Beograd Hagu izručio 44 od 46 optuženih i da je saradnja sa Sudom "obaveza srpske demokratije".

"O boravištu Ratka Mladića i Gorana Hadžića za sada nije ništa poznato. Bio bih srećan kada bi oni bili u Srbiji, jer bi onda Srbija mogla da ispuni obaveze. Ali, oni nisu u Srbiji, što znači da smo u ćorsokaku", rekao je Tadić u intervjuu za njemački dnevnik "Neues Deutschland".

On je istakao da je Srbija na demokratski i miran način reagovala na proglašenje nezavisnosti svoje pokrajine - Kosova i tako dala primjer koji može da posluži svim sukobima u svijetu.

Tadić je izrazio uvjerenje da će odluke Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova 2010. godine biti povoljna za Srbiju i dodao da će poslije toga zvanični Beograd u svakom trenutku biti spreman da pregovara sa Prištinom o budućnosti Kosova, pri čemu se "u obzir moraju uzeti legitimni interesi Srba i Albanaca".

Odgovarajući na pitanje da li Beograd ima "plan B" za slučaj da odluka bude nepovoljna, Tadić je rekao da sada nije trenutak za takva razmišljanja i da u svakom slučaju rat nije opcija.

"Rješenje kojim jedna strana dobija sve, a druga strana ne dobija ništa, neodrživo je na duge staze", rekao je Tadić.

Govoreći o evropskim integracijama, Tadić je istakao da je Srbija već dala Evropskoj uniji stabilnost na Balkanu, "uprkos svim patnjama kojima je bila izložena".

"Osim toga, Srbija može da ponudi i svoj geografski položaj - to je najkraći put od zapadne Evrope do Turske. Mi povezujemo dva energetska pola. Srbija je kulturno, politički i privredni stub jugoistočne Evrope. Sve to možemo da damo EU", rekao je Tadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: