Regija
0

Bill Clinton u nedjelju u Prištini

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton u nedjelju će posjetiti Kosovo i sudjelovati na svečanosti otkrivanja svoga spomenika u Prištini na trgu koji nosi njegovo ime, objavila je u četvrtak kosovska vlada.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci najavio je da će "američkom prijatelju" Clintonu biti priređen "veličanstven doček".

Najavljujući posjet na sjednici kosovske vlade, Thaci je nazvao Clintona velikim čovjekom koji je mnogo učinio za neovisnost i slobodu Kosova.

Pozvao je građane da u nedjelju dođu na Trgu Billa Clintona u prištinskom naselju Dardania, gdje je spomenik postavljen.

Otkrivanje kipa Billa Clintona u Prištini, najavljeno nekoliko sedmica ranije, odgođeno je kako bi bivši američki predsjednik lično mogao biti prisutan na toj svečanosti.

Kip u prirodnoj veličini, težak 900 kilograma, na kojemu je Clinton prikazan kako u ruci drži dokument od 24. maja 1999. kojim se odobrava ulazak američkih snaga na Kosovo, djelo je prištinskog kipara Izeira Mustafe.

Prištinu krasi i veliki plakat s Clintonovim likom, postavljen u martu. Glavna ulica u Prištini od prosinca nosi ime Georgea Busha, koji je bio američki predsjednik u vrijeme proglašenja neovisnosti Kosova. Sve to su priznanja SAD-u koje su prve, od ukupno 62 države, priznale neovisnost Kosova.