Regija
0

Bill Clinton u Ljubljani predaje o ekomskoj krizi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši američki predsjednik Bill Clinton održat će u Ljubljani krajem ovog mjeseca jednosatno predavanje o tome kako se suočiti s ekonomskom krizom, a nakon toga odgovarati na pitanja sudionika, medija, ekonomista i istaknutih gospodarstvenika.

Dolazak bivšeg američkog predsjednika potvrdio je za poslovni list "Finance" predsjednik ljubljanske Američke gospodarske komore (Am-Cham) Tomaž Lovše, jedan od najbogatijih poslovnih ljudi koji je krajem prošle godine organizirao i dolazak bivšeg američkog potpredsjednika Ala Gorea, koji je predavao o klimatskim promjenama i predstavio svoju knjigu.

Lovše je u razgovoru za poslovni list "Finance", koji je jedan od suorganizatora Clintonovog predavanja u Cankarevom domu u Ljubljani 31. oktobra, rekao da je Clinton itekako kvalificiran za predavanje o ekonomskoj krizi i kako je prevladati.

"On je čovjek koji je pobijedio ekonomsku krizu u ranim devedesetim godinama", rekao je Lovše, dodavši kako očekuje da će Clintonov nastup u Sloveniji zato dati tračak optimizma i inspiraciju za obnovu nekadašnjih ambicija. Slovenija je, naime, jedna od evropskih država u kojima se kriza, iako sa zadrškom, najviše pokazala, pa se ove godine računa s padom BDP-a između 5 i 7,6 posto (procjene variraju), a sve je više i socijalne depresije zbog velikog rasta nezaposlenosti.

Slovenski mediji navode da će suprug sadašnje američke ministrice vanjskih poslova u Ljubljani vjerojatno i prespavati, a navodno će razgovarati i sa slovenskim najvišim političkim dužnosnicima.

Lovše je potvrdio da sam snosi troškove Clintonova dolaska, ali nije htio reći koliko će ga to koštati. Slovenski mediji navode da je neslužbeno poznato kako Clinton za jedan sat predavanja naplaćuje 110.000 eura.

U Gallusovoj dvorani Cankarova doma u kojoj će govoriti Clinton može stati 1200 posjetitelja. Po tvrdnjama medija, na predavanju bivšeg američkog predsjednika okupit će se sudionici elitne poslovne konferencije koja se u to vrijeme održava u Portorožu, redakcija poslovnog lista Finance, profesori ekonomije, istaknute javne i političke ličnosti. Clintona će moći slušati i vlasnici crne Dinersove kartice (Lovše je direktor Dinersa za Sloveniju), te članovi Am-Chama koji također počasno vodi Tomaž Lovše.

Slovenski mediji navode da je zbog velikog zanimanja predviđeno da će Clintonovo predavanje u izravnom prijenosu svojim gledateljima prikazati komercijalna televizijska postaja POP-TV.