{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijeli šengen ostvariv do kraja godine

F
12.2.2009. u 17:11
0
2
Bijeli šengen ostvariv do kraja godine
0
Bijeli šengen ostvariv do kraja godine
Foto: Reuters
Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn poručio je danas da je stavljanje Srbije na bijelu šengensku listu do kraja godine ostvarljiv cilj, ali je i u Beogradu ostao pri rezervama u pogledu podnošenja kandidature Srbije za članstvo u Uniji.
Rehn je, poslije susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, naglasio da su efikasno provođenje Prijelaznog trgovinskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju preduvjet za pozitivnu ocjenu kandidature za članstvo u EU koju Srbija namjerava da podnese.

Sličnu poruku evropski komesar predao je srpskim vlastima i prije nekoliko dana u Bruxellesu, kada je rekao da Vladi Srbije ne preporučuje da podnese prijavu za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU prije nego što bude odmrznut Privremeni sporazum.

Rehn je također istakao da je to realistična analiza trenutnog stava Evropske komisije po pitanju kandidature Srbije za članstvo u EU.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao da će analiza komesara EU biti uzeta u razmatranje i da će srpske vlasti potom donijeti odluku o datumu podnošenja kandidature.

Tadić je, međutim, precizirao da je za Srbiju najvažnije da proces integracija "traje što kraće".

Govoreći o stavljanju Srbije na bijelu šengensku listu do kraja godine, Rehn je naglasio da je to ostvarljiv cilj ukoliko vlasti u Beogradu nastave efikasnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Jedna od tema razgovora Tadića i Rehna bila inicijativa Beograda da u Srbiju bude upućena misija EU, kako bi se iz prve ruke uvjerila u saradnju Srbije sa Haškim tribunalom, prenio je Tanjug.

Rehn je ukazao da se a priori ne protivi toj inicijativi, ukoliko ona može da doprinese da se stekne potpuniji uvid u to pitanje, ali je napomenuo da je glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz onaj koji ocjenjuje kvalitet te saradnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: