Čović i Vujanović
21

BiH i Crna Gora kao primjer u regionu - bez otvorenih pitanja

SRNA/FENA
Crna Gora i BiH su dobar primjer u regionu, bez otvorenih pitanja, konstatovali su crnogorski predsjednik Filip Vujanović i član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Iz kabineta crnogorskog predsjednika saopšteno je da su Vujanović i Čović razgovarali uoči samita "Brdo-Brioni", na Brdu kod Kranja i ocijenili da postoji široka mogućnost saradnje u obostranom interesu Crne Gore i BiH.

Čović je izrazio uvjerenje da će Crna Gora od članstva u NATO imati važne ekonomske koristi i da će pružiti podršku zemljama regiona koje imaju euroatlantske aspiracije.

Vujanović će, kako se navodi, učestvovati na samitu procesa "Brdo-Brioni", koji će biti održan sutra na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a kao poseban gost na tom skupu učestvovat će predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Na bilateralnom sastanku člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova sugovornici su konstatirali da su bilateralni odnosi između te dvije zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, a da je u interesu obje zemlje daljnje unapređenje suradnje posebice u oblastima ekonomije, gospodarstva i trgovinske razmjene. Obje zemlje su čvrsto odlučne na svome daljnjem euro-atlanskom putu, te se zalažu za snažnu regionalnu suradnju.

Inicijativa "Brdo-Brioni" okuplja zemlje bivše SFRJ i Albaniju.

Proces su pokrenule Slovenija i Hrvatska 2013. godine, u nastojanju da se reformama i približavanjem Evropskoj uniji podstiče regionalna saradnja i rješavanje otvorenih pitanja.