Regija
0

Biden govorio u kosovskom parlamentu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Potpredsjednik SAD-a Joseph Biden istaknuo je u četvrtak u govoru pred zastupnicima kosovskog parlamenta u Prištini kako je uvjeren da će se Kosovo razviti u uspješnu višeetničku demokraciju.

Biden je u govoru u kosovskom parlamentu podsjetio na "dugu i bolnu" borbu Kosovara za neovisnost te na etničko čišćenje pod režimom Slobodana Miloševića.

Tijekom posjeta Kosovu američki se potporedsjednik susreo s najvišim kosovskim dužnosnicima, a kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu odlikovao ga je "Zlatnim ordenom slobode", visokim odličjem koje se dodjeljuje najzaslužnijim kosovskim građanima, ali i strancima za velik doprinos u obrani slobode Kosova.

"Neovisnost Kosova bila je jedina mogućnost i ona je apsolutno nepovratna", rekao je Biden zastupnicima okupljenima na svečanoj sjednici kosovskog parlamenta, a njegov je govor popraćen snažnim pljeskom zastupnika.

Ponovivši da je kosovska neovisnost nepovratan proces, obećao je da će SAD podupirati Kosovo u razvoju demokratskog i višeetničkog društva te pohvalio kosovsku vladu za dosadašnji rad.

"SAD je jasno rekao da je priznanje kosovske neovinosti nepovratan proces i da se ta odluka neće mijenjati... Jedinstveno i nepodijeljeno Kosovo temeljan je zahtjev Amerike. Kosovska je vlada postigla vidljiv napredak u prvoj godini", ustvrdio je Biden.

Dodao je kako je američko stajalište da se "cijeli Balkan treba usmjeriti Europskoj uniji".

U govoru kosovskim parlamentarcima američki je potpredsjednik također zatražio od kosovskih vlasti da zajamče veću sigurnost manjinama i posebice da zaštite srpsko kulturno naslijeđe na Kosovu.

"Učinite sve kako biste poboljšali uvjete za povratak iseljenih Srba i pripadnika drugih zajednica. Potičemo vas da razvijate slobodno i otvoreno društvo, da sačuvate bogato kulturno naslijeđe svoje zemlje, a posebice vjerske objekte koji govore o važnoj ulozi Srpske pravoslavne crkve", rekao je Biden.

Dok je Biden u Prištini dočekan vrlo toplo i prijateljski, nekoliko stotina Srba na sjeveru Mitrovice prosvjedovalo je zbog posjeta.

Nakon boravka u Prištini Biden je posjetio srpski pravoslavni samostan Visoke Dečane, a potom je planiran njegov posjet američkoj vojnoj bazi "Bondsteel" blizu Uroševca na istoku zemlje.

Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008., a Bidenov posjet prvi je posjet jednog od najviših američkog dužnosnika nakon proglašenja neovisnosti.

Od završetka rata Kosovo su posjetila dvojica američkih predsjednika - u studenome 1999. Bill Clinton posjetio je Uroševac, a dvije godine poslije, u ljeto 2001., George Bush posjetio je američke vojnike u sklopu KFOR-a u logoru "Bondsteel".