Hrvatska
0

Bh. državljani 'prodali' eure prikrivenom inspektoru

FENA
Nakon višemjesečne akcije u kojoj su prikriveni istražitelji iz istarske i splitske policije otkupljivali i pratili distribuciju više hiljada krivotvorenih eura u Solinu su u subotu uhapšena dvojica državljana BiH pri "prodaji" 600 krivotvorenih novčanica od po 100 eura inspektoru na tajnom zadatku, rečeno je na konferenciji za novinare istarske Policijske uprave.

Policija je objavila inicijale uhapšenih Z.G. (43) i D.S. (31), dok hrvatski mediji navode da se radi o Zoranu Grbi iz Ilidže i njegovom neimenovanom polubratu.

Grba je jučer sproveden istražnom sucu Županijskog suda u Puli, a njegov polubrat je nakon ispitivanja kod istražnog suca pušten, jer nije utvrđeno da je sudjelovao u prodaji krivotvorenih novčanica.

Po riječima načelnika Sektora kriminalističke policije PU-a Dragutina Cestara, prije same završne akcije uhapšeni Grba je u tri navrata na različitim mjestima u Hrvatskoj prikrivenom istražitelju prodao već 214 krivotvorenih novčanica po 100 eura, odnosno ukupno 21.400 eura.

"Krivotvoreni euri prodavali su se uz 'popust' od 30 do 35 % u usporedbi sa službenim tečajem, a ukupna količina od 814 novčanica krivotvorenih eura od po 100 eura kupljena je po cijeni od 29.500 eura i 300 kuna", naglasio je načelnik Cestar.

Krivotvoreni novac stigao je iz BiH, kazala je policija, no o tome gdje je novac štampan nema saznanja. Utvrđeno je da su krivotvorene novčanice dobre kvalitete.

Inače, od juna do danas u Istarskoj županiji otkriveno je stotinjak novčanica od po 100 eura za koje postoji sumnja da ih je lično Grba uz pomoć drugih, za sada nepoznatih osoba, stavio u opticaj.

Istraga u ovom slučaju se nastavlja.