Rasim Ljajić za Spiegel
0

"Bez obzira na prijetnje smrću tražit ću Mladića"

Sarajevo-x.com
Od 1. juna 2002. do kraja 2005. haški bjegunac Ratko Mladić je imao skloništa u tri vojna objekta i mnogobrojnim beogradskim stanovima, izjavio je u intervjuu za njemački “Spiegel” Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom i ministarstvom rada.

Odgovarajući na pitanje da tri vojna objekta i stanovi ne mogu ostati baš sakriveni, Ljajić je rekao da su o skloništima u vojnim objektima znali mnogi, ali su zbog mnogobrojnih prijetnji, ali i iz uvjerenja, šutili, dok je, nasuprot tome, Mladićev boravak u stanovima u Beogradu bio malo poznat.

Pojašnjavajući situaciju poslije izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, Ljajić je rekao da se Mladić tada skrivao u različitim vojnim objektima, ali da se strahovalo da će u slučaju njegovog hapšenja doći do sukoba između pripadnika vojske i policije.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom naveo je da će, bez obzira na sve prijetnje, potraga za Mladićem biti nastavljena.

”U našem je interesu da se taj problem što je moguće prije riješi. Hapšenje Radovana Karadžića pokazalo je da svako skrivanje i maskiranje ima svoj kraj. Bilo bi bolje za našu zemlju, za Mladića i njegovu porodicu, ako bi se on, konačno, dobrovoljno predao’’, rekao je Ljajić.

Ljajić je naveo da su strane službe slale foto-robote o tome kako bi Karadžić i Ratko Mladić, u međuvremenu, mogli da izgledaju.

Ljajić je za njemački nedeljnik ‘’Spiegel’’ ukazao da su, što se tiče Karadžićevog izgleda, slike bile pogrešne i nisu ni približno odgovarale njegovom izgledu.

Odgovarajući na pitanje o navodno spornom datumu hapšenja Karadžića, Ljajić je izjavio da mu je u ponedjeljak ujutro, 21. jula, saopćeno da je bivši lider bosanskih Srba lociran i da će biti uhapšen.

‘’Nemam razloga da sumnjam u te navode“, rekao je on.

Na pitanje o prijetnjama smrću koje lično dobija, Ljajić je odgovorio da te prijetnje stižu iz Njemačke, Holandije, Belgije, Austrije i Bosne i Hercegovine, i da policija Srbije, u saradnji s vlastima tih zemalja, pokušava da ispita sve takve pozive koji su mu upućeni.

‘’Čini mi se da je riječ o vrlo ozbiljnim prijetnjama organizovanih grupa’’, rekao je Ljajić, navodeći da ti koji mu prijete znaju sve detalje o njegovoj porodici, pa i da mu je prije tri godine umro brat, i prijete da će on pokojnom bratu praviti društvo ukoliko bude nastavio tako da radi.

‘’Mi smo pod prijetnjom u vlastitoj zemlji jer sarađujemo s Tribunalom i, istovremeno, pojedine zemlje Evropske unije nas stavljaju na kažnjeničku klupu’’, rekao je Ljajić.

‘’Srbija je već dovoljno kažnjena što nisu svi optuženi u Hagu. Mi ne zahtijevamo nikakvu nagradu za Karadžićevo hapšenje, ali imamo pravo na objektivnost. Nije li dovoljno njegovo i hapšenje još 43 optužena da se demonstrira naša spremnost na saradnju’’, kaže Ljajić, dodajući kako oko 86 odsto stanovništva Srbije doživljava Haški tribunal kao antisrpski sud.