Srbi bojkotuju
0

Bez incidenata na izborima na sjeveru Kosova, do 15 sati glasalo 2,4 posto birača

D. Be.
(Foto: EPA-EFE)
Danas na sjeveru Kosova održavaju se lokalni izbori, a do 15 sati glasalo je samo oko 2,4 posto građana koji imaju pravo glasa.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valmir Elezi saopštio je da je do 15 sati izborni proces nastavljen bez ikakvih prepreka u četiri sjeverne opštine u kojima se održavaju izbori.

U tri od četiri biračka centra u Zubinom Potoku nijedan građanin nije glasao. Novinar TIME-a, Ardit Kika, saopćio je iz ove općine da pravo glasa ima ukupno 6.661 birač, ali do sada nijedan nije odlučio izaći na izbore na tri od četiri mjesta.

Prema zvaničnim podacima, jutros od 07:00 do 11:00 sati u Leposaviću je na izbore izašlo 28 građana ili 0,21 posto, u Zubin-Potoku je bilo 65 birača ili 1 posto, u Zvečanu 29 birača ili 0,41 posto i u Sjevernoj Mitrovici 191 birač ili 1,05 posto.

Treba podsjetiti da se izbori održavaju u općinama u kojima većinom žive Srbi, a da izbore bojkotuje Srpska lista koja je pod kontrolom Beograda.

Tokom dana nisu zabilježeni incidenti, a građani glasaju u specijalizovanim kontejnerima s obzirom da nije bilo mogućnosti da se izbori organizuju u školama i drugim ustanovama.

Srbijanska premijera Ana Brnabić se oglasila danas povodom izbora na Kosovu i poslala poruku Evropi.

"Održavanje izbora u privremenim kontejnerima pod direktnim nadzorom oružanih snaga. Izbori - slobodni i pošteni, sa oružanim snagama i oklopnim vozilima! Ovo je Evropa, u 21. vijeku."

U trci za četiri gradonačelnika na sjeveru učestvuje 10 kandidata i to iz Mitrovačke građanske inicijative, Demokratske partije Kosova, Pokreta Samoopredjeljenje, kao i nezavisni kandidat.

Ukupan broj građana koji mogu glasati, prema podacima Centralne izborne komisije, je 45.095.