{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez incidenata i sa mnogo policije: Završena Parada ponosa u Beogradu

F
20.9.2015. u 14:34
2
96
Bez incidenata i sa mnogo policije: Završena Parada ponosa u Beogradu
2
Bez incidenata i sa mnogo policije: Završena Parada ponosa u Beogradu
Parada ponosa u Beogradu završena je danas uz poruku da je Prajd u Beogradu podrška LGBT populaciji u cijeloj regiji.
Na samom kraju okupljenima se ispred Skupštine Srbije obratilo više predstavnika iz različitih država i organizacija, koji su poručili da LGBT zajednica nikad neće prestati boriti se za svoja prava.

Peter Tatchell, aktivist iz Velike Britanije, rekao je da će se LGBT boriti u svakoj zemlji za slobodu i ponovio više puta da će jednoga dana svi biti potpuno slobodni, te da ukoliko se borba za prava svih nastavi, homofobije više neće biti, javio je Tanjug.

Naveo je da danas 70 zemalja u svijetu i dalje diskriminira LGBT populaciju, a u šest država je za homoseksualnost predviđena smrtna kazna.Američka aktivistica Tanya Domi podsjetila je da je borba za prava LGBT osoba odavno počela i poručila da se ta populacija nikad neće predati dok ta prava i ne ostvari.

"To što se Pride održava dvije godine za redom u Beogradu je velika stvar i to je podrška cijeloj regiji zapadnog Balkana", rekla je, primijetivši da je dug put pred njima, ali da se neće odustati od borbe da LGBT populacija može živjeti životom koji želi i biti slobodna voljeti.

Danijel Kalezić iz Queer Montenegro rekao je da je Pride u Beogradu podrška LGBT populaciji u Crnoj Gori koja još ne može šetati u svim gradovima.

Pozvao je sudionike beogradskog Pridea da dođu u Podgoricu 18. oktobra na tamošnji Prajd, koji će biti ujedno "šetnja za sve crnogorske gradove u kojima se ne može slobodno šetati".

Estradna umjetnica Nataša Maza, koja je promijenila spol, rekla je da su svi ljudi na planeti jednaki, pa tako i svi pripadnici LGBT zajednice koji trebaju uživati sva prava kao i svi drugi građani.

Jedan od organizatora Pridea Boban Stojanović obavijestio je sudionike koji se ne osjećaju sigurno da mogu koristiti policijske automobile za povratak kućama.

Sudionici Pridea razišli su se tako što su neki otišli kući, taksijem, drugi prijevozom, a pojedinci policijskim automobilima.

Beogradski Pride protekao je bez incidenata, ali uz veliko prisustvo policije. Zbog sigurnosti u velikom dijelu grada ulice su bile zatvorene za promet, na ulicama su se mogla vidjeti i oklopljena vozila, a skup su cijelo vrijeme nadlijetali helikopteri.

Zabilježeno je i nekoliko okupljanja građana koji su protestovali protiv Pridea.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: