|

Besplatan popis stanovništva u Sloveniji

Besplatan popis stanovništva u Sloveniji
0
S
SRNA
22.1.2011. u 19:52
8
komentara
0

dijeljenja
Besplatan popis stanovništva u Sloveniji
Slovenija će ove godine provesti takozvani registarski popis stanovništva, bez anketara i izlaska na teren, a u prikupljanju podataka osloniće se na već postojeće baze podataka i registre, koje prikupljaju razna državna tijela.
Prema procjenama, Slovenci će na taj način ukupan trošak popisa sniziti za čak 12 miliona eura.

U slovenačkoj statističkoj kancelariji naglašavaju da će registarski popis koštati Sloveniju svega nekoliko procenata od cijene koštanja klasičnog, terenskog popisa, iako se nezvanično govori da će registarski popis za državu biti besplatan.

S obzirom da u registarskom popisu nema anketara, nema ni troška za ovu najveću stavku popisa. Na prethodnom popisu stanovništva, 2002. godine Slovenija je angažovala 10.000 popisivača.

Za provođenje registarskog popisa u Sloveniji zadužena je državna statistička kancelarija, a među najvažnijim bazama za popis su centralni registar državljana i registar nekretnina.

Registarski popis stanovništva predstavlja velik iskorak za statistiku, ali za uspješnu primjenu ovog modela potrebno je ispuniti i važan preduslov - uredan zakonodavni okvir, koji obezbjeđuje postojanje i omogućava povezivanje podataka iz različitih administrativnih izvora.

Registarskim popisom stanovništva Slovenija će se pridružiti nekolicini najnaprednijih evropskih zemalja koje su takav model već uvele, Holandija, Island, Finska i Danskam ili će to učiniti ove godine, Austrija, Norveška i Švedska.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...