Kontroverzna ličnost
1.4k

Beogradskom profesoru zabranjen ulazak u BiH jer predstavlja opasnost po sigurnost

D. Be.
Miloš Ković (u sredini)
Miloš Ković (u sredini)
Pripadnici Granične policije BiH jučer su zabranili ulazak u Bosnu i Hercegovinu Milošu Koviću, beogradskom historičaru i profesoru s kontroverznim stavovima u vezi s Bosnom i Hercegovinom i entitetom RS, potvrđeno je za Klix.ba.

Koviću, inače profesoru na Odjeljenju za historiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, je zabranjen ulazak na GP Vardište uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po sigurnost BiH.

On je beogradskim medijima kazao kako mu nije rečeno ko je donio ovakvu odluku u februaru ove godine i zašto.

"Mislim da je ovo delikatesa mišljenja. Čini mi se nevjerovatno da mišljenje jednog historičara, univerzitetskog profesora može ugroziti bezbjednost i ustavni poredak BiH", rekao je Ković za "Novosti".

Priliku je iskoristio da za sve okrivi Sarajevo uz nadu da iza ovoga ne stoji Vlada Republike Srpske, a da ga sve "podsjeća na rusofobiju koja trenutno eskalira na zapadu".

Miloš Ković je poznat kao profesor koji se otvoreno zalaže za "oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda" jer smatra da su Srbi "okruženi neprijateljima". Time očito propagira širenje nacionalne mržnje i netrpeljivosti među narodima u BIH. Također se zalaže za jačanje ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu, ali i šire, te promoviše antizapadnu i antiNATO retoriku.

"Oslobođenje i ujedinjenje moraju da budu naš glavni strateški cilj. Slično Izraelu, okruženi smo neprijateljskim zemljama koje nas, uprkos našoj želji da živimo u miru, neće ostaviti na miru. Samo naše postojanje za neke susjedne zemlje predstavlja problem. Potrebno je da to shvatimo i da naučimo da, kao istorijski narod dugog pamćenja, planiramo na duže staze, koje prevazilaze životni vijek jednog naraštaja", rekao je nedavno u razgovoru za jedan medij.

Univerzitetski beogradski profesor smatra da je objektivnu nauku zamijenila, kako je on naziva, "NATO propaganda."

"Ona ima za cilj da opravda uništenje srpskog naroda u Krajini, Sarajevu, na Kosovu i Metohiji, ali i da pripremi nove krstaške pohode Zapada na Bliski istok i Rusiju. Tome se treba suprotstavljati svuda i na svakom mestu. Šta su moji sudski procesi zbog delikta mišljenja ili protjerivanje sa fakulteta u poređenju sa žrtvama koje je podnio i podnosi moj narod u RS-u i BiH, Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji? Zašto bih ja kroz ovo odsudno vrijeme, u kome moj narod strada, prošao neokrznut?", govorio je, između ostalog.

Zbog ovakvih skandaloznih stavova, jasno je, da Ković ne može doprinijeti ničemu dobrom u Bosni i Hercegovini i da svoje stavove treba ostaviti za negdje drugo pa se u tom argumentu može tražiti razlog zbog kojeg mu je onemogućen ulazak u našu zemlju.

Treba istaći da je odbrana osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića na klupi za svjedoke imala Miloša Kovića koji je pokušavao osporiti navode vještaka i svjedoka optužbe o historijskom kontekstu rata u BiH. Ković je 2015. godine bio pozvan da pokuša osporiti navode vještaka odbrane za istoriju i politička pitanja Roberta Donie i Patricka Treanora.

Ković i čileanski antropolog David del Pina su u izvještajima i iskazima pred sudom opisali historijsko-politički kontekst u kojem je počeo i odvijao se rat u Bosni i Hercegovini. Glavne teze njihovih izvještaja odnose se na pokušaj razdvajanja naroda u BiH i prisajedinjenja zamišljenog srpskog dijela Srbiji, kao i "zaslugama" Radovana Karadžića, Ratka Mladića i cijelog vojnog i političkog vrha bosanskih Srba za proces koji je rezultirao etničkim čišćenjem i sistematskim zločinima protiv civila, uključujući genocid.

Inače, protiv profesora Kovića prije dvije godine četvero njegovih kolega profesora su podnijeli tužbu zbog povrede časti i ugleda i svako od njih protiv njega vodi dva postupka, parnični i krivični, tako se vodi ukupno osam postupaka.

Ković već 13 godina radi kao gostujući profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a posljednji put u BiH je boravio na Svetosavskoj akademiji u Prijedoru, potom je držao javne tribine u Banjoj Luci studentima Fakulteta političkih nauka, te u Brčkom.

Što se tiče zabrane ulaska u BiH, izjavio je da će razmisliti o poduzimanju daljnjih pravnih koraka.