(Ne)informisanost?
0

Beogradskoj "Politici" Foča je i dalje Srbinje

Piše: A. Panjeta
Taman kad pomislite kako je lijepo da beogradska "Politika" za razliku od velikog broja dnevnih novina u Srbiji na karti uz vremensku prognozu ne izdvaja Republiku Srpsku kao posebnu državu i praktično je pripaja, razočara vas druga činjenica.

U vremenskoj prognozi označena je karta Srbije, dok je moguće vidjeti i prognozu za susjedne države. Tako osim temperatura u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu čitaoci "Politike" mogu vidjeti i kolike su temperature u Ljubljani, Skoplju, Sarajevu, Srbinju, Podgorici...

Prethodna rečenica ni po čemu ne bi bila toliko neobična niti bi bilo razloga za pisanje o vremenskoj prognozi jednih dnevnih novina da naziv Srbinje nije ukinut još 2004. godine odlukom Ustavnog suda BiH te proglašen nelegalnim i diskriminatorskim. Odlukom Ustavnog suda gradu "na Drini i Ćehotini" vraćeno je ime Foča koje je nosio do 1994. godine kada su ga nakon etničkog čišćenja tadašnje vlasti izmijenile.

Zanimljivo je da novine u Srbiji koje i sada koriste ratne i na silu izmijenjene nazive gradova ili izdvajaju entitet Republika Srpska iz BiH, na istim kartama između Srbije i Kosova ne stavljaju nikakvu granicu i ignorišu činjenicu da je više od 50 zemalja među kojima i SAD priznalo njegovu nezavisnost.