Beogradski samit od 4. do 6. decembra

S
SRNA
15.11.2009. u 11:14
0
0
Beogradski samit od 4. do 6. decembra
0
Beogradski samit od 4. do 6. decembra Beograd
U Beogradu će od 4. do 6. decembra biti održan "Beogradski samit 2009", čiji je cilj uspostavljanje trajnog dijaloga i saradnje mladih aktivista za ljudska prava i predstavnika civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana, kao i stalna komunikacija mladih, budućih lidera iz ovog regiona sa zvaničnicima EU.
U saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava, koja je i organizator ovog skupa, navodi se da će mladi, budući lideri iz zemalja zapadnog Balkana, predstaviti ključne izazove u svojim zemljama i ideje za njihovo rješavanje.

Važan element Samita biće kritički osvrt mladih na politiku vlada i zemalja u regionu.

Mladi će analizirati postojeće antidiskriminacione zakone i politiku, problematiku slobode kretanja, politiku prema mladima u EU i na zapadnom Balkanu, kao i borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina i suočavanje sa prošlošću u regionu.

Na samitu će biti razgovarano i o tome koliko je je važno biti aktivan građanin u lokalnoj zajednici, o budućoj regionalnoj saradnji u oblasti slobode informisanja, širenju demokratskih vrijednosti kroz kulturu, kao i o uključivanju mladih u političke i društvene procese.

Beogradski samit rezultiraće deklaracijom učesnika, kojom se obavezuju da će podržavati i jačati globalnu inicijativu mladih za ljudska prava.

Samit će okupiti 300 učesnika iz cijelog sveta, mlade političke lidere i aktiviste civilnog društva iz zemalja zapadnog Balkana, Evroazije i EU, predstavnike institucija, država članica i Predsjedništva EU, zvaničnike SAD, kao i aktiviste za ljudska prava iz cijelog sveta.

Učešće na ovom skupu do sada su potvrdili poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak, direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel i hrvatski političar Ivo Josipović, ovogodišnji predsjednički kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske.

Uz centralne konferencijske aktivnosti, Inicijativa mladih za ljudska prava organizovaće i prateći program - izložbe, pozorišne predstave, panel diskusije i prezentacije na raznim lokacijama u Beogradu.

U okviru skupa biće organizovan sajam i forum nevladinih organizacija.

Samit će ubuduće biti održavan jednom godišnje u različitim centrima zapadnog Balkana i na taj način Predsjedništvu EU biće omogućeno da sasluša mlade ljude koji su sa periferije ili izvan EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: