Regija
0

Beogradski samit od 4. do 6. decembra

SRNA
Beograd
Beograd
U Beogradu će od 4. do 6. decembra biti održan "Beogradski samit 2009", čiji je cilj uspostavljanje trajnog dijaloga i saradnje mladih aktivista za ljudska prava i predstavnika civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana, kao i stalna komunikacija mladih, budućih lidera iz ovog regiona sa zvaničnicima EU.

U saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava, koja je i organizator ovog skupa, navodi se da će mladi, budući lideri iz zemalja zapadnog Balkana, predstaviti ključne izazove u svojim zemljama i ideje za njihovo rješavanje.

Važan element Samita biće kritički osvrt mladih na politiku vlada i zemalja u regionu. 

Mladi će analizirati postojeće antidiskriminacione zakone i politiku, problematiku slobode kretanja, politiku prema mladima u EU i na zapadnom Balkanu, kao i borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina i suočavanje sa prošlošću u regionu. 

Na samitu će biti razgovarano i o tome koliko je je važno biti aktivan građanin u lokalnoj zajednici, o budućoj regionalnoj saradnji u oblasti slobode informisanja, širenju demokratskih vrijednosti kroz kulturu, kao i o uključivanju mladih u političke i društvene procese. 

Beogradski samit rezultiraće deklaracijom učesnika, kojom se obavezuju da će podržavati i jačati globalnu inicijativu mladih za ljudska prava. 

Samit će okupiti 300 učesnika iz cijelog sveta, mlade političke lidere i aktiviste civilnog društva iz zemalja zapadnog Balkana, Evroazije i EU, predstavnike institucija, država članica i Predsjedništva EU, zvaničnike SAD, kao i aktiviste za ljudska prava iz cijelog sveta. 
Učešće na ovom skupu do sada su potvrdili poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak, direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel i hrvatski političar Ivo Josipović, ovogodišnji predsjednički kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske. 

Uz centralne konferencijske aktivnosti, Inicijativa mladih za ljudska prava organizovaće i prateći program - izložbe, pozorišne predstave, panel diskusije i prezentacije na raznim lokacijama u Beogradu. 

U okviru skupa biće organizovan sajam i forum nevladinih organizacija. 

Samit će ubuduće biti održavan jednom godišnje u različitim centrima zapadnog Balkana i na taj način Predsjedništvu EU biće omogućeno da sasluša mlade ljude koji su sa periferije ili izvan EU.