Burno u emisiji
186

Beogradski ljekar: Dokle god nam pjevaljke savjetuju da ne vakcinišemo djecu, neće biti dobro

Klix.ba
Moma Jakovljević, specijalista opće hirurgije i pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije "Dragiša Mišović", napustio je Jutarnji program TV Pink nakon što se samoprozvani iscjeljitelj i navodni doktor prirodne medicine Alen Azarić hvalio da je "stotine hiljada ljudi izliječio od karcinoma".

Srbijanski Blic piše da je do incidenta došlo nakon što je Alen Azarić isprovocirao hirurga Momu Jakovljevića pričama da je svojim prirodnim lijekom izliječio 50.000, a zatim sto hiljada ljudi. Doktor Jakovljević je ustao, skinuo bubicu i izašao iz studija dok mu je Azarić, inače poznat po skandalima, dobacivao i prijetio.

"Napustio sam studio kada sam čuo šta taj čovek priča, a kriv sam što sam dozvolio da to izgovori u prisustvu ljekara. To što on govori je šarlatanstvo i to je za mene krivično djelo. Kada su me pozvali da gostujem u programu pristao sam, jer sam mislio da je riječ o čovjeku koji zastupa homeopatsko liječenje. I to je u redu, zvali su nas da imaju obje strane. Međutim, na šarlatanstvo nisam mogao da ne reagujem", rekao je Jakovljević za Blic.

Na Azarićevo hvaljenje doktor je prvo šutio, a potom je pokušao objasniti da to što "iscjelitelj" priča u stvarnom životu nije tako i da oboljeli muku muče do izlječenja.

"Pričam to godinama, bitno je otkloniti uzrok bolesti. Ja sam imao maligni melanom i izliječio sam se, eto, ja sam živi primer", nije prestajao Azarić koji je inače poznat po tome da je liječio "mnoge pjevačice, glumce i političare", a zbog toga je bio učesnik i reality showa "Parovi".

Azarić tvrdi i da ima i lijek protiv raka.

"Vi kažete da liječite rak u terminalnoj fazi, znate li vi šta je to uopće", pitao je doktor Jakovljević Azarića nakon čega mu je "iscjelitelj" pretio tužbom, što se nastavilo i ispred studija.

"Žao mi je neukog naroda, kojeg će ubijediti u svoju priču. Ti takozvani iscjelitelji zloupotrebljavaju muku teških pacijenata i onda realnu medicinu podrivaju. Može alternativna medicina, čajevi i slično kod prehlada, virusa, ali karcinom je nešto drugo i nadriljekarstvo treba kažnjavati krivično. To je tog čovjeka iznerviralo, jer sam mu razbio marketing. On je došao da se promoviše, a naišao je otpor i zato je prijetio. Međutim, brine me što narod takvima vjeruje", rekao je doktor Jakovljević.

On napominje i da smo došli u situaciju da svako danas može da piše na Twitteru da bi bio vijest, pa ispada da "šarlatani, književnici i pjevaljke znaju više od ljekara".

"Dok god estrada diskutuje o vakcinaciji djece neće biti dobro. Nama pjevaljke, književnice i šarlatani govore da ne vakcinišemo decu. Pa, da li je moguće da oni stvarno znaju o medicini više od ljekara", upitao je Jakovljević.