Regija
88

Beogradska gay parada prošla mirno

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
U Beogradu je, uz jake policijske snage i nadlijetanje helikoptera, održana Gay parada, koja je protekla mirno.

Nekoliko stotina učesnika parade mirno je, uz rave muziku, prošetalo centralnim ulicama Beograda, uz jako policijsko obezbjeđenje, dok su na stubovima gradske rasvjete duž cijele trase šetnje visile zastave u duginim bojama.

U paradi su učestvovale pojedine javne ličnosti, ambasadori pojedinih zemalja i političari, dosta stranaca i gay aktivista, a ispred šetača bio je šareni kamion u duginim bojama i sa okačenim balonima. Manifestaciju je otvorila glumica Mirjana Karanović, kuma parade.

Učesnici parade su se kratko zadržali na Terazijama, gdje je odata pošta stradalim pripadnicima LGBT zajednice u cijelom svijetu, a posebno u Turskoj, a govor je održao LGBT aktivista iz Turske, koj je pozdravio turskog predsjednika Taipa Erdogana.

Šetnja se završila na Trgu Republike gdje su održani govori i uz nastup muzičara.

Boban Stojanović iz organizacionog odbora obratio se okupljenima na Trgu Republike i poručio da se nada da će problemi LGBT populacije biti riješeni, da će njihove veze biti ozakonjene, kao i da će biti riješeni drugi administrativni problemi sa kojima su suočeni.