Regija
17

Beograđani protestovali protiv ministra koji je plagirao doktorsku disertaciju

Anadolija
Nekoliko stotina građana, mahom članova akademske zajednice zatražilo je danas na protestu u centru Beograda da ministar policije Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku zbog plagiranja svoje doktorske disertacije.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na protestnom skupu na Trgu Republike zatraženo je od nosioca vlasti da smjene Stefanovića.

Učesnici mirnog protesta, pretežno mladi, nosili su transparente na kojima je pisalo "#Neću da ćutim", "#Ostavka", "#Plagijat", "Stop cenzuri"...

Spontano okupljanje

Organizator protesta i student master studija na Ekonomskom fakultetu Beogradskog univerziteta Peđa Martinović rekao je da su se spontano, putem društveniih mreža i bez političke konotacije, okupili i da kada se u normalnoj zemlji utvrdi da je neki ministar plagirao dokotorsku disertaciju on sam podnosi ostavku, bez poziva građana.

 "Pošto to u Srbiji nije slučaj, mi smo se organizovali da vršimo pritisak na nosioce vlasti, ukoliko gospodin Stefanović neće da podnese ostavku da ga oni smjene. U tom zahtjevu nećemo odustati", poručio je Martinović u izjavi za AA i najavio nastavak protesta ukoliko Stefanović ostane na poziciji ministra.

On je dodao da su ljudi koji su se danas okupili članovi akademske zajednice koji su shvatili šta Stefanović poručuje mlađim doktorantima.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Za doktorski rad ministra Nebojšte Stefanovića Martinović, koji je bio angažovan kao demonstrator na Ekonomskom fakultetu, naglasio je da taj rad ne ispunjava osnovne standarde da bi se mogao nazvati naučnim radom te da će konačnu ocjenu dati eksperti iz te oblasti.

Martinović je okupljenima pokazao doktorski rad aktuelnog ministra policije i bivšeg predsjednika Skupštine Srbije, rekavši da je roze stikerima obilježen plagijat, žutima elementarna nepismenost, a narandžastima gdje govori da će se razvoj lokalne zajednice zasnivati na igrama na sreću.

"Ministre Stefanoviću, svojim plagijatom ste zgazili sve studente, profesore, sve građane ove zemlje", rekao je organizator protesta u obraćanju okupljenima.

Krađa nečijeg teksta isto kao krađa novčanika

Profesor na Filozofskom fakultetu Jovo Bakić je ocijenio da je slučaj u vezi plagijata pitanje časti građanina i akademskog građanina i pozvao sve one, kako je rekao, koji svojim trudom i pameću namjeravaju da završe studije, stanu u zaštitu akademskog života u Srbiji.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Da li ste ukrali nekome novčanik iz džepa ili ste ukrali nekome nešto što je napisao, nikakve razlike nema. To je krađa", naglasio je Bakić i dodao da Nebojša Stefanović nije jedini u Srbiji plagirao.

On je pozvao da se počne od Stefanovića i da se ispitaju svi, uključujući i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

"Hajde da vidimo šta je predsjednik Nikolić u svojim poznim godinama učio na univerzitetu, šta je naučio. Hajde da vidimo njegov master rad", rekao je Bakić koji je i kolumnista lista Politika.

"Ako nećemo ozbiljno da se pozabavimo akademskim titulama koje su stečene ovako ili onako mi ćemo u stvari priznati gomilu lopova. Jer, to su lopovi", poručio je sociolog Jovo Bakić.

Jedan od učesnika protesta Oliver Ilić smatra da svi ti radovi treba da budu transaparentni i da ukoliko se utvrdi da je plagijat treba da se utvrdi odgovornost.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo raspravljaće sutra o doktorskom radu ministra Stefanovića, a povodom navoda da ima mnogo plagijata koje su ekpserti iz Engleske naveli u analizi tog rada.

Na raspravi na tu temu u srbijanskom parlamentu učestvovat će i predstavnici obrazovnih institucija.