Regija
0

Beograd: Više od sto hiljada građana na prosvjedu "Kosovo je Srbija"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Beogradu je u četvrtak poslijepodne u 17 sati počeo prosvjedni skup u organizaciji srbijanske Vlade na kojem se uz geslo "Kosovo je Srbija" okupilo više od sto hiljada građana Srbije.

Premijer Vojislav Koštunica je kazao da Srbija "dok postoji kao država" neće priznati neovisnost Kosova koja je nastala kršenjem načela civiliziranog svijeta.

"Dok živimo - Kosovo je Srbija, a naša braća na Kosovu nisu sama i zaboravljena! Dok odbijamo ultimatume, a prihvaćamo prijateljstvo - Srbija je slobodna! Riječ je dana i čuo ju je čitav svijet", kazao je Koštunica, zahvalivši posebice ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za nepriznavanje Kosova, kao i svim državama koje ga neće priznati.

"Riječ je dana, Kosovo je Srbija", uzviknuo je srbijanski premijer Koštunica pred mnoštvom koje je skandiralo "Kosovo je Srbija", "Kosovo", "Rusija", "Ne damo Kosovo" i nosila transparente "Kosovo je Srbija", "Stop USA", ali i "Priznajte srpsku krajinu", javila je Hina.

U mnoštvu su se vidjele srpske zastave, kao i zastave Srpske radikalne stranke, čiji se čelnik Tomislav Nikolić također obratio mnoštvu, sa "srpskim zavjetom" da se Srbija "neće smiriti dok Kosovo ne bude ponovno pod njezinom kontrolom".

"Ne bude li Kosova neće biti niti Srbije", rekao je Nikolić i naglasio da će Srbija "zapamtiti svima koji su priznali nezakonito, a podići spomenik onima koji to nisu učinili", navodeći Rusiju, Španjolsku i Kinu.

Na skupu, koji još traje, okupljenima se obratio i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji je također kazao da je Kosovo dio Srbije. Između govora se čitaju pjesme i poeme, među ostalima i poema Matije Bećkovića "Kosovo polje" iz 1997. godine i davna "Gračanica" pokojne pjesnikinje Desanke Maksimović.

Koštunica sudjeluje na skupu u ime državnih institucija a Tomislava Nikolića u ime nekoliko parlamentarnih stranaka - njegove Srpske radikalne stranke, Koštuničine Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije. Ostale parlamentarne stranke, Demokratska Borisa Tadića, G17 Plus Mlađana Dinkića, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića nisu zastupljene na skupu.

Prosvjedu ne prisustvuje predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je u službenom posjetu Rumunjskoj.

U izravan prijenos prosvjeda na državnoj Radio-televiziji Srbije i FOX Televiziji uključio se tenisač Novak Đoković, koji je kazao da je "Kosovo Srbija, i tako treba ostati", dok se košarkaš Dejan Bodiroga s istom porukom osobno obratio okupljenima.

Okupljeni su pozvani u hram sv. Save gdje će se održati molitva za Kosovo.