Regija
0

Beograd: UNHCR oživljava "sarajevski proces" povratka izbjeglih

FENA
Pomoćnica visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Erica Feller najavila je u srijedu u Beogradu da će ta organizacija ispitati mogućnosti da se oživi proces povratka izbjeglica, za čiju provedbu su prema dogovoru iz Sarajeva zadužene Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

"Ako sada ne 'oživimo' taj proces, postoji opasnost da izbjegličko pitanje u skoroj budućnosti bude maknuto u stranu i zaboravljeno", kazala je ona na konferenciji za novinare u Beogradu. Istaknula je da rješavanje problema izbjeglica iz Hrvatske koji žive u Srbiji traži veliko zauzimanje državnih tijela Hrvatske i Srbije, međunarodnih humanitarnih organizacija i donatorske zajednice.

U Srbiji je broj izbjeglica od 1996. do 2008. godine smanjen sa 524 tisuće na nešto više od 97 tisuća, odnosno za 80 posto, ali je Srbija i dalje zemlja s najvećim brojem izbjeglica na Balkanu, kazala je Feller. Dodala je da se oko 70 tisuća izbjeglih najvjerojatnije neće vraćati svojim kućama, ali da je ovo posljednja šansa za trajno rješavanje njihovih problema, jer uskoro izbjegličko pitanje više neće biti na listi prioriteta vlada, donatora i međunarodnih agencija.

"Problem izbjeglica nije samo humanitarno, već i pitanje ljudskih prava i zato se sva trajna rješenja moraju zasnivati na poštivanju tih prava i moraju biti održiva", kazala je Feller najavivši da će i vlastima u Zagrebu, koji će posjetiti nakon Beograda, predočiti da izbjegličko pitanje "mora ostati prioritet" za hrvatsku i srbijansku vladu.

Feller je u Beogradu razgovarala sa srbijanskim povjerenikom za izbjeglice Dragišom Dabetićem i državnim tajnikom za vanjske poslove Radojkom Bogosavljevićem, a kako je objašnjeno, zbog prezauzetosti oko formiranja nove vlasti, nije se sastala ni s jednim visokim državnim dužnosnikom.