Regija
16

Beograd: Uginula mala bijela lavica

Klix.ba
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Bijela lavica, koja je za kratko vreme postala internet senzacija, uginula je u Zoološkom vrtu u Beogradu, “Vrt dobre nade”, gdje je i došla na svijet prije dvije sedmice.

Zaposleni u Zoo-vrtu su se do posljednjeg momenta borili za njen život, ali genetsku grešku koju je imala nije bilo moguće poništiti, objavio je Blic.

Ovakve situacije su uobičajene kod bijelih lavova i oko 95 posto jedinki ugine nakon što se omace. Bijela lavica je na svijet došla sa još jednim mužjakom koji je nakon nekoliko dana uginuo.

Mala bijela lavica postala je prava internet senzacija i miljenica brojnih ljudi nakon što je na YouTubeu objavljen njen snimak kako uči da da riče.

Bijeli lavovi su rijetka podvrsta lavova, pronađena u Južnoj Africi. Prema podacima Svjetske fondacije za zaštitu bijelih lavova, zapadni svijet je za njih saznao tek 1938. godine.

U svijetu postoji malo ovih lavova, uglavnom u zarobljeništvu. Ipak, od 2004. godine tri čopora bijelih lavova predstavljena su u njihovoj endemskoj oblasti u Južnoj Africi. Smatraju se duhovnim simbolom domorodaca u oblasti Kruger.

Beogradski Zoo vrt nezvanični je centar reprodukcije ove vrste u Evropi, a mužjak Vambo važi za jednog od najljepših bijelih lavova na svijetu.