Regija
0

Beograd: U protestima povrijeđeno 29 građana, 17 policajaca i jedan novinar

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Beogradu se i u ponedjeljak održavaju protesti zbog nedjeljnog jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova i zbog njih je u središtu grada obustavljen promet.

Više od hiljadu studenata Pravnog fakulteta krenulo je od zgrade fakulteta ka Studentskom trgu, noseći transparent "KOSMET je svijet" i "Ostat će naše".

Studenti, kojima se pridružio i dio profesora tog fakulteta, skup su počeli okupljanjem u amfiteatru fakulteta i minutom šutnje međunarodnom pravu i Ujedinjenim narodima.

Zgrada Pravnog fakulteta oblijepljena je parolama među kojima se ističe "Kosovo je ogledalo Europe", "Pravnik ne smije šutjeti dok se gazi pravo", "Ko gazi međunarodno pravo pred našim očima", "Profesori, čemu nas učite ako sada šutite" i sličnim.

Studentima su se u protestnoj šetnji pridružili i učenici obližnje gimnazije i jedne osnovne škole, a na Studentskom trgu očekuju se studenti ostalih fakulteta, te bi svi zajedno u 14 sati trebali krenuti ka zgradi srbijanske Vlade.

Najavljuje se da će se protesti pridružiti beogradski taksisti i članovi još nekih nevladinih organizacija.

Novinari u ponedjeljak nisu mogli od MUP-a Srbije saznati koliko je izgrednika privedeno u Beogradu i Novom Sadu tokom nedjelje, zbog nereda u kojima je samo u Beogradu ozlijeđeno 47 osoba.

Po riječima direktora beogradskog Urgentnog centra Branislava Stefanovića, ozlijeđeno je 29 građana, 17 policajaca i jedan novinar, a brojnim novinarima i televizijskim ekipama u nedjelju je onemogućen rad i uništena oprema.

U nedjeljnim neredima u Beogradu napadnute su zgrade slovenske i američke ambasade, demolirana dva restorana Mc Donald'sa u Beogradu - od kojih je jedan i zapaljen - te jedan u Novom Sadu, razbijeni su brojni izlozi u središtu Beograda, te opljačkani kiosci.