Regija
0

Beograd: Teško do koalicije proeuropskih stranaka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji još nisu službeno raspisani no unatoč tome, iz prvih stranačkih izjava proizlazi da oni neće poslušati stajališta analitičara da na izbore treba ići u demokratskoj koaliciji kako bi proeuropska struja prevladala u konačnom izbornom rezultatu.

Demokratska stranka, po riječima njezina predsjednika Borisa Tadića, spremna je na koaliciju sa sebi bliskima, te je naveo stranku G 17 Plus Mlađana Dinkića i Sandžačku demokratsku partiju (DSP) Rasima Ljajića, kao i Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LDP) Nenada Čanka, dok je iz bilo kakve koalicije isključio radikale i socijaliste, ali i Liberalno-demokratsku partiju (LDP) Čedomira Jovanovića.

"Ne možete u koaliciju s nekim za koga ne znate što vam radi iza leđa", kazao je Tadić gostujući na Televiziji B92, ustvrdivši da ga Jovanović nije podržao na predsjedničkim izborima.

Tadić, međutim, nije isključio postizbornu koaliciju ponovno s Vojislavom Koštunicom i njegovom Demokratskom strankom Srbije (DSS), ako se, kako je rekao, ta stranka i dosadašnji premijer vrate putu europskih integracija.

Suprotno Tadiću, Čedomir Jovanović želi dogovor sa svim strankama koje imaju isti cilj, ne samo oko zajedničkog izlaska na izbore, već i svega onoga što u Srbiji treba učiniti.

Dinkićeva stranka G17 Plus je spremna za samostalan izlazak na izbore, ali i za okupljanje svih proeuropskih snaga, kako bi građani imali jasan izbor, izjavio je u ponedjeljak predstavnik stranke Nikola Papak.

"G17 Plus je dosad uvijek samostalno izlazio na izbore i spremni smo ponovno na to. Međutim, imajući u vidu da predstojeći izbori neće biti klasični stranački izbori, već referendum o europskoj budućnosti Srbije, spremni smo i na okupljanje svih proeuropskih snaga kako bi građani imali jasan izbor", kazao je Radiju B92 Papak.

Koštuničin DSS, kako je kazao glasnogovornik te stranke Andreja Mladenović, o predizbornoj koaliciji pregovara isključivo s dosadašnjim koalicijskim partnerom- Novom Srbijom Velimira Ilića, jer jedino s tom strankom dijeli zajednička stajališta o ključnim problemima budućnosti Srbije.

"Mi smo prošloga tjedna izrazili nepovjerenje u (ostale) koalicijske partnere kad je riječ o vođenju zajedničke politike prema Kosovu i daljnjem putu prema Europskoj uniji (EU)", kazao je Mladenović na konferenciji za novinare, dodajući da se to pokazalo opravdanim, pogotovo zbog toga što je Tadić najavio moguænost koalicije s LSV-om Nenada Čanka.

"Čanak je davao izjave da vjeruje svojim očima da je Kosovo neovisno i nije glasovao ni za jednu rezoluciju (o Kosovu) u parlamentu, a lider G17 Plus Mlađan Dinkić bombardira javnost izjavama da Srbija ne treba plaćati kosovski dug", naveo je Mladenović stajališta svoje stranke o dosadašnjim koalicijskim partnerima, te dodao da je "pitanje može li se takvom politikom obraniti Kosovo". On je rekao da se "nazire" da će te stranke voditi negativnu izbornu kampanju i propagandu zastrašivanja pričom da će nastati glad, propast, sankcije i samoizolacija zemlje ako građani ne glasuju za njih.

Od manjih stranaka dosad su se oglasile Ljajićev SDP s najavom da će na izbore najvjerojatnije s Tadićevim DS-om, istu je namjeru iznio i Demokratski savez vojvođanskih Hrvata, dok je predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Istvan Pasztor u ponedjeljak novinarima kazao da je koalicija mađarskih stranaka spremna sama izaći na izbore, ali da će - ako dođe do široke koalicije svih stranaka demokratske i proeuropske opcije - sigurno i sama uči u tu koaliciju.

Vlada Srbije je u ponedjeljak srbijanskom predsjedniku uputila prijedlog za raspuštanje parlamenta i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora za 11. svibnja ove godine, kad će se održati i već ranije najavljeni lokalni i pokrajinski izbori.