Zvornička grupa
0

Beograd: Sutra nastavak suđenja za zločin u Zvorniku

FENA
Suđenje predsjedniku privremene vlade Zvornika Branku Grujić i komandantu Štaba TO Branku Popoviću, koji se terete za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 muslimanskih civila u Zvorniku 1992. godine, bit će nastavljeno sutra pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Grujića i Popovića optužnica Tužiteljstva za ratne zločine podignuta 5. augusta 2008. godine tereti da su smišljali i sinhronizirali akcije uzimanja muslimanskih civila za taoce, koji su potom ubijani.

Optuženi se terete se za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 ljudi, od kojih je do sada iz masovnih grobnica identificirano 270.

Njima se sudilo od novembra 2005. godine zajedno sa četvericom pripadnika jedinica "Žute ose" i "Pivarski", za deportacije i zločine na lokalitetima "Ekonomija", "Ciglana" i u Domu kulture u Čelopeku, ali je u junu 2008. godine proces razdvojen.

Odlukom Sudskog vijeća nova optužnica protiv Grujića i Popovića spojena je s optužnicom iz 2005. godine.

Za mučenje, zlostavljanje i ubojstva civila na "Ekonomiji", "Ciglani" i u Domu kulture u Čelopeku Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović osuđeni su 12. juna na ukupno 31 godinu zatvora, dok je Dragutin Dragičević oslobođen optužbi.

Od 4. septembra vodi se i postupak protiv Gorana Savića i Saše Ćilerdžića.

Na početku suđenja Grujić i Popović odbacili su navode optužnice, prenio je Tanjug.