Regija
0

Beograd: Srbiji pomoć EU-a od preko 190 milijuna eura

FENA
Srbija će od Europske unije (EU) ove godine dobiti 190,9 milijuna eura nepovratne pomoći koja će biti namijenjena gospodarskom i društvenom razvoju zemlje, izjavio je u srijedu beogradskoj agenciji Beta vladin koordinator za upravljanje fondovima EU-a Ognjen Mirić.

Najviše novca, 25 milijuna eura, predviđeno je za razvoj lokalne infrastrukture, a za organiziranje sustava obrazovanja odraslih bit će izdvojeno osam milijuna eura, za stručno usavršavanje menadžera kompanija oko tri milijuna, borbu protiv korupcije 2,5 milijuna, a za podršku medijima i promociju europskih integracija oko dva milijuna eura.

"O tim projektima još pregovaramo s izaslanstvom Europske komisije u Beogradu, pa su moguća mala odstupanja od predviđenih iznosa", kazao je Mirić dodajući da će se osim tih projekata iz europskog fonda Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) financirati i projekti iz područja pravosuđa, unutarnjih poslova, ljudskih i manjinskih prava, rješavanja pitanja vezanih za izbjegle i interno raseljene osobe i drugo.

Ukupna pomoć EU-a Srbiji, kao mogućoj kandidatkinji za članstvo u toj organizaciji, za razdoblje između 2007. do 2011. godine iznosi oko milijardu eura.