Regija
0

Beograd: Sirijski studenti se zahvalili Rusiji na intervenciji u njihovoj zemlji

Klix.ba
Ispred Ambasade Rusije u Beogradu održan skup podrške ruskoj politici u Siriji. Učesnici skupa poručili su da koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države nije mnogo učinila u borbi protiv tzv. Islamske države, te da je sirijskoj vojsci bila potrebna pomoć Rusije.

Na mitingu, predvođenom Unijom studenata iz Sirije, okupilo se nekoliko desetina predstavnika sirijske dijaspore. Aktivisti su u rukama nosisi zastave Rusije i Sirije, kao i portrete Vladimira Putina i Bashara al-Assada.

Skup je otvoren himnama Rusije i Sirije, zatim su uslijedila obraćanja na domaćem i arapskom jeziku.

"Dragi prijatelji, ne dajmo nikome da zavarava cijeli ovaj svijet. U našoj zemlji vode se u ovom momentu žestoke borbe oko nafte i gasa! Sve je počelo tzv. Arapskim proljećem, a u osnovi su interesi oko energenata. Hvala Ruskoj federaciji i hvala vam što nas danas podržavate na ovom mjestu", rekao je Lamak Kuder, predsjednik Unije studenata iz Sirije u Beogradu.

Podsjećamo Rusija je prošlog mjeseca započela vazdušnu kampanju na položaje tzv. Islamske države i drugih pobunjeničkih grupa suprotstavljenim vladi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Mnogi Rusku intervenciju smatraju mnogo efikasnijom od one koju predvode SAD.