|

Beograd: Simbolična tišina u znak sjećanja na zločin u Štrpcima

Beograd: Simbolična tišina u znak sjećanja na zločin u Štrpcima
328
F
FENA
27.2.2017. u 20:59
0
komentara
328

dijeljenja
Beograd: Simbolična tišina u znak sjećanja na zločin u Štrpcima Foto: RTS
Nevladine organizacije Žene u crnom, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava održale su ispred glavnog ulaza u beogradsku Željezničku stanicu mirovnu akciju u znak sjećanja na zločin u Štrpcima.
Oni su simbolično u 15:48 sati, kad je voz stao u Štrpce, ispred glavnog ulaza u Željezničku stanicu razvili transparente na kojima su ispisana imena žrtava.

Nevladine organizacije od nadležnih u Srbiji zahtijevaju da se procesuiraju ne samo izvršitelji, već i nalogodavci zločina, javlja Tanjug.

Aktivista Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević istaknuo je kako postoji sumnja u rad institucija, s obzirom na veliki protok vremena.

Po njegovim riječima, u Srbiji se za taj zločin čeka potvrda optužnice Tužiteljstva za ratne zločine za 10 osumnjičenih, a u Bosni i Hercegovini se vodi postupak protiv još 10 osoba.

Danas se navršavaju 24 godine od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića oteli i potom ubili grupu putnika iz vlaka 671 na relaciji Beograd-Bar, za što je do sada osuđen samo jedan pripadnik paravojnih snaga odgovornih za taj događaj.

Zločin se dogodio 27. februara 1993. godine, a oteto je i potom likvidirano više građana Srbije i Crne Gore, uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice, kao i Bosne i Hercegovine - 18 Bošnjaka, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla.

Za ovaj zločin do sada je osuđen samo Nebojša Ranisavljević, na kaznu zatvora od 15 godina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.