{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Beograd se zalaže za teritorijalnu cjelovitost BiH"

S
29.12.2009. u 14:55
0
14
"Beograd se zalaže za teritorijalnu cjelovitost BiH"
0
"Beograd se zalaže za teritorijalnu cjelovitost BiH"
Foto: AFP/File
Srbija će nastaviti da se zauzima za teritorijalnu cjelovitost BiH, kao i svih država članica UN, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.
"Učinićemo sve da se transparentnim, prijateljskim i konstruktivnim angažmanom sa svim činiocima u BiH posvetimo pronalaženju rješenja za probleme koje u BiH postoje", rekao je Jeremić Srni.

On smatra da BiH treba da ide brže ka Evropskoj uniji.

"To je zemlja u kojoj očuvanje mira i stabilnosti ima i te kako važne reperkusije na mir i stabilnost čitavog regiona", rekao je Jeremić i naglasio da je BiH najvažniji susjed Srbiji.

Prema njegovim riječima, imperativ je angažovati se na način da BiH ne zaostane iza ostalih država zapadnog Balkana na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Jeremić je istakao da će Srbija, bez miješanja u unutrašnje prilike BiH, učiniti sve da se postigne dogovor tri naroda i dva entiteta.

"U okviru našeg angažovanja, princip poštovanje Dejtonskog sporazuma i dejtonskih normi za Srbiju je od presudne važnosti. Ono o čemu se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta je nešto što će Srbija podržati", poručio je Jeremić.

On je rekao da je situacija u BiH u kontekstu stabilnosti na Balkanu bila tema svih razgovora koje su vodili on i drugi državni rukovodioci sa svojim međunarodnim sagovornicima.

"Naš zajednički strateški i istorijski cilj je integracija cijelog zapadnog Balkana u EU" , naglasio je Jeremić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: