Radoslav Stojanović
0

'Beograd se ne bi ni mogao izvinjavati Silajdžiću'

SRNA
Beograd
Beograd
Beogradski ekspert za međunarodno pravo Radoslav Stojanović rekao je da Srbija ne može da se izvinjava Harisu Silajdžiću, jer je Međunarodni sud pravde utvrdio da Srbija nije izvršila genocid u BiH.

Stojanović, koji je u ime Srbije vodio spor u Međunarodnom sudu pravde po tužbi BiH za genocid, podsjetio je u autorskom tekstu za "Danas" da je ovaj sud utvrdio da Srbija nije izvršila genocid preko svojih organa i lica, niti je podsticala, niti bila saučesnik u genocidu.

"Gospodin Silajdžić dobro zna za ovu presudu, ali mu ne smeta da u ime 'dobrosusjedskih odnosa' traži da treba priznati genocid u BiH", naveo je Stojanović, reagujući na Silajdžićev poziv za izvinjenje Srbije muslimanima u BiH.

Stojanović kaže da mu je poznata Silajdžićeva "zapaljiva retorika" protiv presude Međunarodnog suda pravde, za koju Silajdžić misli da je zaboravljena, jer je prošlo skoro tri godine. 

Navodeći da postupak međunacionalnog pomirenja podrazumijeva da se na sto iznesu sva zla koja su počinjena u ratu u BiH, Stojanović ocjenjuje da je Silajdžić "svakako među onima koji vide zlo samo kod drugih".

On podsjeća da je Silajdžić rekao da je prije rata na teritoriji Republike Srpske bilo 46 odsto Bošnjaka, Hrvata i drugih, a da ih je danas manje od osam odsto i da za to sve treba da se izvini Srbija. 

Stojanović pita "ko će da se izvini za to što je prije rata u Mostaru bilo 20 odsto Srba, a danas ih je 0,2 odsto, što u Stocu nema nijednog Srbina, a iz Sarajeva je poslije Dejtona 'dobrovoljno' otišlo 120.000 Srba".
"A koliko ih je još u Zenici, Tuzli itd. To svakako Silajdžić zna bolje od mene. Ko treba da se izvini, ne Srbiji već tim ljudima koji su napustili svoje domove i otišli u neizvjesnost izbjegličkog života? Ne može se raditi na pomirenju, a da se zlo vidi samo na drugoj strani", kaže on.

U intervjuu "Danasu" Silajdžić se založio za dobrosusjedske odnose Srbije i BiH pod uslovom da "iz Beograda dođe i zvaničan civilizovan akt izvinjenja", što znači da Srbija prizna "genocid u BiH, jer je to sudski potvrđena činjenica".