Obilježavanje godišnjice
0

Beograd: Sastanak nesvrstanih u ponedjeljak

FENA
Beograd (Foto: Arhiv)
Beograd (Foto: Arhiv)
Ministarski sastanak nesvrstanih zemalja bit će održan u ponedjeljak i utorak u Beogradu, u povodu obilježavanja 50. godišnjice prvog summita toga pokreta, a svoj su dolazak potvrdili su predstavnici više od stotinu država, doznaje se u subotu u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Pozivajući se na to ministarstvo, agencija Beta prenosi kako će u Beograd doći izaslanstva 105 država, među kojima će biti visoki dužnosnici Ujedinjenih naroda (UN), Afričke unije, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije.

Hrvatsku će, kako se navodi, predstavljati državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Mario Nobilo, a poseban gost skupa bit će posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije Budimir Lončar, aktualni predsjednik Savjeta predsjednika RH za vanjsku politiku i međunarodne odnose.

Od ostalih predstavnika država – bivših jugoslavenskih republika na skupu se očekuju slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, crnogorski Milan Roćen te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, kao i zamjenik makedonskog ministra vanjskih poslova Zoran Petrov.

Na sastanku se očekuje sudjelovanje uglavnom ministara vanjskih poslova brojnih zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike, a dolazak predstavnika Libije zasad nije potvrđen, navodi Beta.

U svojstvu promatrača u Beogradu će biti predstavnici Španjolske, Mađarske i Finske.

Očekuje se da će se sudionicima skupa prvog dana na svečanoj sjednici u Domu narodne skupštine obratiti srbijanski predsjednik Boris Tadić, dok će drugog dana biti održana radna sjednica u palači ''Srbiji'' (zgrada nekadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća SFRJ).

Pokret nesvrstanih, koji danas broji 118 zemalja svoj prvi summit održao je od 1. do 6. rujna 1961. godine u Beogradu, a tvorci pokreta bili su ondašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, indijski premijer Džavaharlal Nehru, egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser, te predsjednici Gane Kvame Nkrumah i Indonezije Sukarno. Tih pet čelnika tvorci su politike nesvrstavanja ni uz jedan ondašnji hladnoratovski blok, zalažući se za umjerenu političku opciju u međunarodnim odnosima.