"I nebo je plakalo za njom"
0

Beograd: Sahranjena glumica Olivera Marković

Sarajevo-x.com
Foto: Fonet
Foto: Fonet
Legendarna srbijanska glumica Olivera Marković sahranjena je u utorak u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Posljednju počast legendi beogradskog glumišta odale su brojne kolege, porodica i prijatelji, a posljednji govor održala je glumica Ružica Sokić, prenose beogradski mediji.

Riječima "I nebo plače za Oliverom" Ružica Sokić se u ime svih oprostila od glumice. Sokićeva je rekla i da je Olivera Marković bila njen uzor i da joj je bila velika čast što je imala priliku da glumi sa njom.

Pozorišna, filmska i televizijska glumica Olivera Marković umrla je prošlog vikenda u 87. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Rođena je u Beogradu 3. maja 1925. godine, a ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem djetinjstvu da bi za vrijeme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima.

Prvi film, "U planinama Jugoslavije" snimila je 1945. godine, bila je član Omladinskog, pa Akademskog pozorišta, a 1948. jedan od studenata prve generacije Pozorišne akademije.

Olivera Marković je 1967. godine postala član Narodnog pozorišta u Beogradu, gdje je ostvarila više od 30 značajnih uloga, među kojima se izdvajaju Darja u "Tihom Donu", Maša u Tolstojevom "Živom lešu", Agafje u Gogoljevoj "Ženidbi" i druge.

Pozorišni opus Olivere Marković broji više od 100 uloga, a glumila je u 63 filma, među kojima su "Sumnjivo lice", "Kozara", "Put oko sveta", "Nacionalna klasa", "Majstori, majstori", "Balkan ekspres", "Sabirni centar" i drugi.