{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd radi "punom parom" na kontratužbi protiv Hrvatske

S
1.10.2009. u 14:01
0
23
Beograd radi "punom parom" na kontratužbi protiv Hrvatske
0
Beograd radi "punom parom" na kontratužbi protiv Hrvatske
Direktor beogradskog Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da se timovi Srbije "punom parom" pripremaju za Međunarodni sud pravde kontratužbu protiv Hrvatske za genocid nad srpskim narodom u toj državi tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka.
"Radi se na kontratužbi i ona će biti podnesena u roku", rekao je Štrbac Srni, navodeći da je Sud ostavio rok do kraja marta iduće godine da Srbija odgovori na hrvatsku tužbu, ali Beograd umjesto toga može odgovoriti kontratužbom, što i priprema.

Sudeći prema signalima iz Hrvatske da neće odustati od svoje tužbe protiv Srbije za genocid, onda ni Srbija, nada se Štrbac, neće odustati od svoje kontratužbe za isto djelo i neće upasti u zamku kao kada je odustala od kontratužbe protiv BiH.

On je naveo da na kontratužbi Srbije rade mnoge institucije i pojedinci, a "Veritas" priprema podatke o konkretnim žrtvama i zločinima, dodajući da su srž kontratužbe žrtve od 1991- 1995. godine.

Štrbac je napomenuo da je Hrvatska, podnoseći tužbu za genocid protiv Srbije, učinila Srbima iz Hrvatske veliku uslugu, jer će sada preko kontratužbe iznijeti dokaze o stradanju Srba u toku rata u Hrvatskoj.

On je podsjetio da će srpska kontratužba imati istorijski presjek srpsko-hrvatskih odnosa, pri čemu je nezaobilazan Drugi svjetski rat i vrijeme Nezavisne države Hrvatske, što znači i logori poput Jasenovca.

Srbija već ima iskustva sa tužbama pred Međunarodnim sudom pravde, prvo sa BiH, pa sa Hrvatskom, dok treća tužba, koju je podnijela Srbija protiv članica NATO-a zbog bombardovanja, nije ni došla na razmatranje.

Hrvatska je Međunarodnom sudu pravde podnijela 1999. godine tužbu za genocid protiv tadašnje SR Jugoslavije, odnosno Srbije. Hrvatska tužba ima oko 400 stranica i mnoštvo priloga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: