Regija
0

Beograd: Pusić najavila hrvatsko priznanje Kosova

FENA
Realno je očekivati da će Hrvatska priznati neovisno Kosovo najvjerojatnije ovaj mjesec, ali će usprkos tomu odnosi između Zagreba i Beograda ostati dobri, izjavila je danas u Beogradu predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić.

Hrvatska će priznati neovisno Kosovo, u kojem trenutku ne znam, ali je realno očekivati da će to biti ovaj mjesec", kazala je Vesna Pusić, koja je u beogradskom hotelu "Hyatt" sudjelovala na konferenciji Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića o temi "Srbija u Europu, Europa u Srbiju".

Zagreb će Kosovo priznati tek kad to učini većina zemalja jer Hrvatska "procjenjuje trenutak u kojem će službeno priznati Kosovo zato što izrazito cijeni i važni su joj odnosi sa Srbijom, te ne želi pokazati neoprez ili zanemariti činjenicu da je to za Srbiju u ovom trenutku osjetljivo političko pitanje", istaknula je Pusić. Dodala je da kosovsko pitanje nije nešto što se Hrvatske ne tiče, te da Hrvatska želi zadržati kvalitetne i dobrosusjedske odnose sa Srbijom.

Nakon prvih reakcija, ocijenila je, Srbija će morati zadržati dobre odnose sa svim zemljama koje priznaju Kosovo jednostavno zato što će to biti "većina zemalja u svijetu i većina zemalja u Europi".

Za Srbiju je sigurno racionalan interes da se ne samoizolira, kazala je Pusić, dodavši kako je očito većinska procjena da je destabilizacija koja je proizvedena neovisnošću Kosova na srednji, a pogotovo na duži rok, "de facto stabilizirajuća i za regiju i za Srbiju".

Zadržavanje stanja kakvo je bilo prije trajno bi opterećivalo i Srbiju i cijelu regiji, ocijenila je, obrazloživši da u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova nije riječ o međunarodnom pravu, već o rezultatima agresivnih ratova i sadašnje je stanje vjerojatno njihova zadnja posljedica, kazala je Pusić.

Podsjetila je da se u zadnjih devet godina, od kada je na Kosovu uprava UNMIK-a, pokazalo da na Kosovu nije uspostavljena vlast srbijanskih tijela zbog čega se ne treba ni posebno veseliti, ni posebno očajavati.

"To je jednostavno činjenica loše politike", zaključila je predsjednica HNS-a.