Srbija
11

Beograd: Protest SRS-a zbog oslobađanja hrvatskih generala

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U organizaciji Srpske radiklane stranke u Beogradu je održan protest zbog odluke Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Nekoliko stotina pristalica SRS-a, koji su se okupili ispred zgrade Skupštine Srbije u centru Beograda, uzvikivali su predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću: "Tomo ustašo". Demonstranti su tražili i oslobađanje lidera SRS-a Vojislava Šešelja iz haškog pritvora, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Zamjenik predsjednika srpskih radikala Nemanja Šarović je rekao da oni nisu kukavice i poltroni kao predsjednik Srbije i predsjednik Vlade, i zatražio da državni organi počnu da brinu o građanima Srbije kojima se sudi u Haagu.

Prema riječima Šarovića, Hrvatska je potrošila na desetine milione evra, dok Srbija od 2000. pa naovamo nije ništa učinila.

"Jasno je da oni imaju drugačiji stav od nas, da će se rukovati sa Hašimom Tačijem - mi nećemo. Jasno je da hoće u Evropsku uniju po cenu Kosova - mi nećemo, ali postoje neka ljudska prava, nešto što mora da se poštuje, bez obzira na stranačku pripadnost", kazao je Šarović ističući kako skup nema politički karakter.

On je, prozivajući srbijanskog premijera i predsjednika, rekao da Ivica Dačić ne smije da pomene Slobodana Miloševića, a Tomislav Nikolić ne smije da pomene Vojislava Šešelja.

"To je bruka i sramota, i pokazuje da su oni kukavice i poltroni. Zato smo mi ovde - jer nećemo da budemo kao oni i da se sutra naša deca stide i spuštaju glavu pred nekin neoustaškim generalom koji je oslobođen na sramnom sudu kao što je Haški tribunal", rekao je zamjenik predsjednika SRS-a.

Šarović je upitao da li su Srbi građani drugog reda ili ne.

"Ako jesmo, kažite nam otvoreno. Onda ćemo se obratiti nekome ko nas može zaštititi. Obratićemo se Ruskoj Federaciji. To je naš jedini prijatelj. Zato stvari treba isterati na čistinu i videti da li se radi o dvostrukim standardima ili ne“, kazao je.

Učesnici protesta su pokušali da dođu do zgrade predsjedništva Srbije, ali ih je policija spriječila u tome, prenosi dopisnik agencije Anadolija.

Oni su nosili srpske i stranačke zastave, slike sa likom Vojislava Šešelja i transparante na kojima je pisalo "Srbija je večna dok su joj deca verna", "Niko nije kriv dok se ne dokaže da je Srbin", „Kada nepravda postane zakon, otpor postaje naša dužnost", "Srbija čeka Šešelja".

Skup, koji je trajao blizu sat vremena i prošao bez incidenata, obezbjeđivalo je više desetina policajaca.

Srpska napredna stranka (SNS) najoštrije je osudila protest Srpske radikalne stranke (SRS) najavivši ga kao primitivno, divljačko i, prije svega, antisrpsko ponašanje malobrojnih predstavnika SRS-a, koji su, kako stoji u saopštenju, „valjda jedini na svijetu krivca za skandaloznu odluku Haškog tribunala pronašli u predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću“.

"Potpuno je očigledno da Tomislav Nikolić, kao predsednik Srbije, smeta svima koji ne žele normalnu i pristojnu Srbiju", saopštila je SNS čiji je lider do izbora za šefa države bio Tomislav Nikolić.