Regija
0

Beograd: Otvaranje parka "Republika Srpska"

FENA
Na zelenoj površini između Gazele i Staroga željezničkog mosta u Beogradu će u srijedu svečano biti otvoren novi park koji će nositi ime "Republika srpska” i simbolizirati prijateljstvo Srbije i RS-a, saopćila je u utorak gradska uprava.

Park zauzima prostor od 1,7 hektara, a inicijativa za realizaciju ovog projekta potekla je od predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića i RS-a Milorada Dodika, kao i vlasnika kompanije "Tamaris” iz Banje Luke Milorada Janjetovića, humanitarne organizacije "Naša Srbija” i JKP-a "Zelenilo – Beograd”.

Lokacija parka odabrana je na osnovu prijedloga glavnoga gradskog arhitekta Djorđa Bobića i generalnog direktora "Zelenila" Radovana Draškića.

Idejno rješenje uređenja ove slobodne zelene površine dale su pejzažne arhitektice "Zelenila” Sanja Krstić i Danijela Bjelanović, a osnovni koncept projekta je zadržavanje širine prostora i njegovo saniranje unošenjem zanimljivih i rijetkih vrsta dendro materijala – rijetke vrste ginka, sekvoje, crvene bukve i kovrdžave vrbe.

Predviđeno je formiranje drvoreda od kalemljenih sadnica žalosne breze u centralnoj aleji i javora i jasena sa obje strane prilaznih staza ka centralnom dijelu prostora, prenio je Tanjug.

Cjelokupan sadni materijal, 300 komada listopadnoga i četinarskog drveća i žbunja i 500 kvadratnih metara travnog busena, donacija je vlasnika kompanije "Tamaris”, a "Zelenilo" je uradilo sve pripremne radove ozelenjavanja i uređenja, i obezbijedilo 3.000 komada sezonskog cvijeća i parkovske opreme.