Regija
0

Beograd: Odluka o novoj vladi ovisi o socijalistima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Formiranje vlasti u Srbiji, nakon izbora 11. svibnja, ovisi o Socijalističkoj partiji Srbije (SPS), stranci koju je godinama vodio Slobodan Milošević, a njezino predsjedništvo bi krajem tjedna trebalo odlučiti o koaliciji sa Srpskom radikalnom strankom i koalicijom "narodnjaka", odnosno Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice i Novom Srbijom Velimira Ilića.

Usprkos tvrdnjama radikala i "narodnjaka" da je koalicija sa socijalistima, barem kada je o vlasti u Beogradu riječ, gotova stvar, još se čeka odluka Predsjedništva SPS-a.

Čelnici Srpske radikalne stranke (SRS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice tvrde da su postigli dogovor s koalicijom SPS-a, Pokreta ujedinjenih umirovljenika Srbije (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS) o formiranju vlasti u Beogradu, a glavni tajnik SRS-a Aleksandar Vučić najavio je da će njihov sporazum biti i formalno potpisan u petak ili subotu.

Socijalisti, međutim, još nisu potvrdili da je dogovor postignut, ali je potpredsjednik te stranke Milutin Mrkonjić za beogradski "Blic" od srijede izjavio da će "podržati samo one koji žele boljitak narodu". Dodao je da su "svi građani i za Kosovo i za Europu" i da "predsjednik vlade ne može biti onaj tko ne može stvoriti europske uvjete u Srbiji".

"Blic" tvrdi da je SPS "sve bliži dogovoru s Demokratskom strankom (DS)" Borisa Tadića o formiranju vlade, te da je na posljednjoj sjednici predsjedništva stranke od 12 članova tog tijela, njih deset podržalo suradnju s koalicijom "Za europsku Srbiju" koju predvodi Tadićev DS. Sam predsjednik stranke Ivica Dačić bio je suzdržan i navodno je bliži radikalsko-narodnjačkoj koaliciji, barem na razini Beograda.

Mlađan Dinkić, predsjednik stranke G 17 Plus koja je dio koalicije "Za europsku Srbiju", već je najavio da njegova stranka neće sudjelovati u budućoj srbijanskoj vladi ako koalicija "Za europsku Srbiju" ne formira vlast i u Beogradu, odnosno prepusti je radikalsko-narodnjačkoj koaliciji.

Republičko izborno povjerenstvo (RIK) objavilo je u utorak konačne rezultate parlamentarnih izbora 11. svibnja i ponovljenih na trima biračkim mjestima 18. svibnja, koji se ne razlikuju od do sada već objavljivanih rezultata i odnosa snaga u parlamentu. Nakon konačne objave počeo je teći rok od 30 dana za konstituiranje Skupštine Srbije, a nakon toga slijedi rok od tri mjeseca za sastavljanje nove vlade.

Predsjednik Tadić, čiji DS najavljuje početak pregovora sa socijalistima nakon što su proglašeni konačni rezultati izbora, izjavio je novinarima u Bugarskoj, gdje je sudjelovao na summitu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, da će u najskorije vrijeme početi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranaka o budućem mandataru, te je izrazio nadu da će vrlo brzo biti sastavljena demokratska, europski orijentirana vlada, koja "brani nacionalne interese države i načelo socijalne pravde".