{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd nije zabrinut zbog izvještaja glavnog haškog tužitelja

F
4.6.2008. u 19:42
0
0
Beograd nije zabrinut zbog izvještaja glavnog haškog tužitelja
0
Beograd nije zabrinut zbog izvještaja glavnog haškog tužitelja
Nakon objave negativnog izvješća o suradnji Srbije s Haškim sudom, koje je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u srijedu podnio Vijeću sigurnosti, predsjednik srbijanskog Nacionalnog savjeta za suradnju s tim sudom Rasim Ljajić izjavio je da su neke ocjene iz izvještaja tačne, ali da ima i onih s kojima se ne slaže, te dodao da ne očekuje da će Srbija snositi praktične političke posljedice zbog negativnog izvještaja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U izvješću se uz ostalo navodi da u suradnji sa Srbijom nije ostvaren primjetan napredak u potrazi za preostalim bjeguncima kao i u predaji važnih dokumenata Haškom tužiteljstvu te u omogućavanju pristupa haških istražitelja srbijanskim arhivima, saopćio je Haški sud.

"Ne očekujem praktične političke posljedice, ali nije ugodno da vas pred Vijećem sigurnosti spominju u negativnom kontekstu, ma o čemu se radilo. Nakon formiranja Vlade Srbije mi ćemo intenzivirati potragu za preostalim haškim optuženicima", kazao je Ljajić novinarima u Nišu, dodajući da ne postoje operativni podaci koji bi pokazali gdje se nalazi netko od bjegunaca.

Naglasivši da bi interes Beograda bio da su bjegunci "već u Haškom sudu", Ljajić je kazao da u izvještaju tužitelja Brammertza ima ocjena koje jesu točne i koje Srbija ne osporava, ali da ima i onih s kojima se ne slaže i koje su "u koliziji s realnošću".

"Tačno je da četvorica haaških optuženika nisu izručena i mi smo svjesni da će međunarodna zajednica provoditi pritisak na nas sve dok ne uhitimo i posljednjeg optuženika. Nije, međutim, tačna ocjena da su oni na dohvat ruke Beograda i da o našoj političkoj volji ovisi hoće li oni biti izručeni", rekao je Ljajić.

Dodao je da će predstavnici Srbije na sjednici Vijeća sigurnosti nastojati dokazati da je, usprkos teškoćama, ostvaren napredak u suradnji s Haškim sudom.

U izvještaju se, kako javlja Radio B 92, navodi da je Haško tužiteljstvo uvjereno da su odbjegli haški optuženici Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić "na dohvat ruke" srbijanskim vlastima i da ih one mogu locirati i uhititi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: