Boris Tadić
0

"Beograd nema ideje o neohegemonizmu"

SRNA
Boris Tadić (Foto: AP)
Boris Tadić (Foto: AP)
Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, bez ikakvih ideja neohegemonizma ili ugrožavanja crnogorske nezavisnosti, i nikada neće odustati od odbrane srpskog jezika u Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, Sloveniji i svuda gdje živi srpski narod.

Tadić je ponovio da niko u Srbiji nema namjeru da ponovo ulazi u integracione procese Srbije i Crne Gore, te da bi pogriješila svaka politička struktura koja bi tako nešto namjeravala, jer za tako nešto nema podršku građana Srbije.

"S druge strane, Srbija kao demokratska zemlja, koja poštuje evropske i međunarodne standarde kada su u pitanju ljudska prava, ima puno i legitimno pravo da se bori za prava svojih sunarodnika u Crnoj Gori i svuda u svijetu. To je stav od koga nikada neću odustati", rekao je Tadić za "Glas Amerike".

Govoreći o susretu u UN sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovoćem, Tadić je rekao da je bilo riječi o formiranju jednog novog jezika, crnogorskog, kao i o tome kakva je budućnost srpskog jezika u Crnoj Gori. 

"Poznato je da prvo nasilje nad identitetom pojedinca ide kroz pritisak vezan za jezik i upotrebu jezika. Moja je obaveza kao predsednika Srbija da svim ljudima koji govore srpskim jezikom omogućim to pravo ne samo u Srbiji, nego i u cijelom regionu", istakao je predsjednik Srbije.

Navodeći da ima Crnogoraca koji govore i srpski jezik, Tadić je rekao da svi oni koji sebe identifikuju Crnogorcima i govore crnogorski jezik, imaju svoje legitimno pravo da upotrebljavaju ime crnogorskog jezika kao svoj maternji jezik. 

Tadić je naveo da je za njega i danas tajna zašto je crnogorska televizija emitovala samo jedan dio njegove izjave u vezi sa crnogorskim jezikom, a nije emitovala onaj dio koji se odnosi na srpski jezik u Crnoj Gori. 
"Mi ćemo nastaviti dobrosusjedske odnose sa Crnom Gorom i nadam se da će TV Crne Gore, koja je javni servis, u budućnosti prenositi cjelinu mojih izjava, a ne samo jedan deo", dodao je predsjednik Srbije. 

Navodeći da je na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, imao susrete sa Vujanovićem, hrvatskim Ivom Josipovićem i makedonskim Đorđem Ivanovim, Tadić je rekao da je dobro da zemlje regiona "pokažu velikom svijetu" da imaju dobre odnose.