Vuk Jeremić
0

"Beograd neće povući rezoluciju"

SRNA
Vuk Jeremić
Vuk Jeremić
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da Srbija ne planira da povuče Rezoluciju o Kosovu koju je podnijela Generalnoj skupštini UN.

"Vode se intenzivni razgovori sa svim međunarodnim činiocima, uključujući i one iz EU. Ako bude postignut dogovor, onda može biti sproveden kompromis u djelo i bez povlačenja rezolucije", rekao je Jeremić za beogradske medije.

On je istakao da Rezolucija nije cilj, već sredstvo za postizanje cilja i da Srbija 9. septembra na sjednici Generalne skupštine UN želi da postigne okonočanje procesa pred Međunarodnim sudom pravde i da zaključak bude takav da omogući nastavak napora da se Srbija odupre jednostranom uspostavljanju kosovske državnosti.

"Drugi cilj je otvaranje puta novim pregovorima koji će dovesti do kompromisnog rešenja za Kosovo. Treće, želimo da uspostavimo regionalni mir i stabilnost otklanjajući opasnost od uspostavljanja presedana, a to je da se jednostranim aktima mogu stvarati nove države, i pod četiri, da ne ulazimo u sukob i konfrontaciju sa zemljama sa kojima sutra želimo da budemo partneri u EU", rekao je Jeremić.

On je ponovio da je su spoljnopolitički prioriteti Srbije članstvo u EU i odbrana svim pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima teritorijalnog integriteta i suvereniteta i da su ti ciljevi podjednako važni.