Regija
0

Beograd ne očekuje potpuni izvještaj haškog tužiteljstva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tužitelj Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz, koji je od ponedjeljka u dvodnevnom posjetu Beogradu, krajem sedmice poslat će izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije s tim sudom, 12. decembra usmeno će ga o tome izvijestiti, a nekoliko dana prije toga i dužnosnike Evropske unije, javila je beogradska televizija B 92, ocjenjujući kako Srbija ne očekuje će izvještaj u cijelosti biti pozitivan.

Televizija B 92 također je javila kako je neslužbeno doznala da je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević od Brammertza zatražio pomoć u istrazi o sudbini oko 300 Srba koji su završili u logorima na sjeveru Albanije, gdje su nekima navodno izvađeni vitalni organi.

Brammertz je tokom dana na sastancima s koordinatorima srbijanskog Akcijskog tima za saradnju s ICTY-em Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem te s ravnateljem Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Sašom Vukadinovićem i operativcima Akcijskog tima razgovarao o dosadašnjim akcijama u potrazi za odbjeglim haaškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Koordinator Akcijskog tima za saradnju s Haaškim sudom Vladimir Vukčević i predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s ICTY-em Rasim Ljajić prije sastanka s Brammertzom izjavili su za televiziju B 92 kako ne očekuju potpuno pozitivno izvješće glavnog haaškog tužitelja, ističući kako taj sud, ali i Evropsku uniju, "jedino zanima da je Mladić u Den Haagu". Oni su potvrdili da im je tokom nedavnog sastanka nizozemski veleposlanik ponovio kako "ta zemlja jednostavno neće dati saglasnost Srbiji za put u Evropu sve dok Mladić ne bude izveden pred sud".

Kako je najavljeno, Serge Brammertz u utorak bi se trebao sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.